Priznamo! Navijamo za Luko Dončiča!

Za popolno razkritje…Priznam. Dončič je razlog, zaradi katerega sem po mnogih letih pričel spet gledati NBA ligo. Košarko nasploh. Sem njegov »fanboy«. Če mi očitate, da nisem objektiven, morda imate prav. Pa vendar… To je moj poskus argumentacije, zakaj bi Dončič moral nastopiti na tekmi vseh zvezd.

Zadeva je preprosta: pojem zvezde pomeni, da si popularen. Ljudje, mase, gledalci te imajo radi. Zato si zvezda. Seveda, ne moreš biti zvezda, če nisi v tem, kar počneš, dober, kar pomeni, da je to, da si popularen, le nujni pogoj.

Dončič ima vse. Neverjetno popularen je in ne le to, NBA liga in košarka nasploh sta zaradi njega popularnejši – poleg tega pa je sila kakovosten in učinkovit. Gre za naslednji nivo. On je »game changer«.

Ima svoj slog igre, ki je za ameriške razmere in tudi če ga primerjate z igralcem kot je Dragić, nenavaden. Zanj je morda primerna analogija z nogometašem kot je bil Zidane: tudi zanj so trdili, da je počasen, da ni tak atlet kot nekateri, da ni…In vendar je dominiral na vseh tekmah, atraktivno preigraval, podajal, zabijal gole. Kot danes košarko igra Dončič: na nek način njegovo igro lahko opišete tudi kot da igra v »slow motion«, a če pogledate le malo boljše, vidite, da gre za umetnost. Za estetski presežek, dodan do popolnosti pripeljani obrti.

Dvojega ne maram: ameriških novinarjev, ki se skrivajo za statistiko in za avtoriteto trenerjev in slovenskih novinarjev, ki to krhko argumentacijo kupijo hitreje kot lahko kupiš kruh v pekarni. Tudi če so trenerji, mediji in igralci res izbrali statistično uspešnejše, pa npr., da jim verjamemo, da so, je neverjetna klofuta navijačem, ki so glasovali v nepreglednih masah, da bi lahko gledali Dončiča na tekmi vseh zvezd, obenem pa marketinška klofuta sami ligi – ko se zdaj skrivajo za statistiko in avtoriteto strokovnjakov in igralcev.

Še enkrat: če gre za zvezde, najprej štejejo tisti, ki zvezde s svojim navdušenjem ustvarijo – navijači. Šele nato štejejo stroka in mediji. Njihovi argumenti bi šteli le, če bi ogromno število glasov zaradi takšnih ali drugačnih okoliščin (če bi bil iz kake košarkarsko eksotične dežele, iz katere bi vsi glasovali zanj) dobil nek pikzibner. Dončičeva popularnost je utemeljena. Ima igro, ima številke, ima popularnost. On je trenutno, že in še bo: zvezda vseh zvezd.

Avtor: Aleš Ernecl

Dodaj odgovor