Samomorilski brezpilotniki in puščavski tanki: Kaj je Rusija pripeljala na sejem IDEX 2019?

Včeraj je v Abu Dabiju odprl vrata mednarodni orožarski sejem IDEX 2019, na katerem se predstavljajo številni svetovni orožarji, med drugim tudi podjetja iz Rusije. Pogledali smo glavne adute ruske obrambne industrije, s katerimi bodo skušali prepričati potencialne kupce.

IDEX je največji mednarodni orožarski sejem na Bližnjem vzhodu, ki ga organizirajo od leta 1993, in je trenutno pod sponzorstvom predsednika Združenih arabskih emiratov šejka Halife Bin Zajeda al-Nahjana, ki je obenem vrhovni poveljnik vojske ZAE. Sejem se odvija v prostorih Nacionalnega razstaviščnega centra v Abu Dabiju (ADNEC), površina razstavnih prostorov pa zajema več kot 130.000 kvadratnih metrov. Na sejmu letos sodeluje več kot 65 ruskih podjetij, piše RT.

1. Top, ki zadane 4 tarče naenkrat

Rusija je v Emirate pripeljala mornariško različico sistema Pancir-ME, ki je opremljen z dvema šestcevnima rotirajočima topovoma in kompletom šestih raket, ki lahko posredujejo proti štirim ciljem naenkrat, četudi ti prihajajo iz različnih smeri.

2. Buk »na steroidih«

Ali Viking, kot ga imenujejo, je posodobitev izvozne verzije protizračnega sistema Buk-M3. Vikingi lahko namerijo do šest ciljev hkrati in sestreljujejo letala na razdalji do 65 kilometrov.

3. Uničevalec bunkerjev

Raketa zrak-zemlja S-13T je sposobna prebiti debel oklep in beton, preden uniči cilj, pravijo v ruski vojski. Te rakete so narejene za uničevanje hangarjev in podzemnih poveljniških centrov od znotraj. To je mogoče s pomočjo močnega udarnega vala, ki ga ustvari termobarično strelivo.

4. Tank, odporen na vročino

Izvozna različica globoko moderniziranega tanka T-90AM (T-90MS) bi znala bili še posebej zanimiva za puščavske države, saj lahko tank deluje pod visokimi zunanjimi temperaturami (50 stopinj Celzija). Testiranja so pokazala, da je tank prav tako sposoben dobro premagovati vodne in druge ovire.

5. Samomorilski brezpilotnik Kalašnikova

Ta dron je delo podružnice koncerna Kalašnikov, ki izdeluje brezpilotna letala. KYB, kot ga imenujejo, eksplodira takrat, ko doseže cilj. Doseže lahko hitrost do 130 km/h, in po besedah proizvajalca naj bi ga bilo »zelo težko sestreliti s konvencionalnimi načini«.

6. Putinova oklepna limuzina

Moskva je izrabila priložnost, da promovira tudi luksuzno znamko oklepnih limuzin Aurus, ki bo v Abu Dabiju imela svetovno premiero. Neprebojno vozilo iz linije Kortež za službene potrebe uporabljajo najvišji ruski politični uradniki, vključno s predsednikom.

7. AK rusko-savdske proizvodnje

Rusija je začela v Savdsko Arabijo izvažati avtomatske puške AK-103, eno najbolj naprednih iteracij strelnega orožja iz koncerna Kalašnikov. Državi zdaj končujeta načrt za skupno proizvodnjo teh pušk na savdskih tleh.

Za nadaljevanje branja članka kliknite TUKAJ! 

Dodaj odgovor