Simon Štrancar – Večerovi novinarji ustvarjajo izmišljene afere

Ali je naloga novinarjev ustvarjanje lažnih afer ali pošteno in korektno poročanje? To je vprašanje, ki si ga te dni postavlja marsikdo, še posebej pa Simon Štrancar, ki je nekoč delal na Mariborski Občini, sedaj pa je zaposlen pri podjetju ISKRA. V časniku VEČER so namreč pred dnevi objavili članek, ki je po mnenju Štrancarja nekorekten in ne bazira na dejstvih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na svojem Facebook profilu je Štrancar objavil izjavo:

Te dni sem doživel brutalen nekorekten napad novinarja Aljoše Peršaka. Sledilo je poročanje na Pop TV. S strani POP TV sem danes prejel vprašanja in pravočasno odgovoril, a vendar niso bila objavljena, zato jih objavljam na spletu.
Katarina Marjetič

Spoštovani

Pošiljam vam odgovore. Danes sem videl članek v Večeru in bil presenečen nad izkrivljeno zgodbo, ki jo je predstavil Aljoša Peršak, ravno zaradi tega ker pozna celotno ozadje članek ni bil korekten. Tega nisem pričakoval.

Kot dogovorjeno po telefonu, vam pošiljam nekaj vprašanj, ki se nanašajo na Iskro:
– Kako to, da ste bili vi zadolženi za pogajanja z Iskro glede plačila za radarje?
Pooblastilo za pogajanja z Iskro je imel takratni odvetnik Mestne občine Maribor Sandi Vukovic. Pogajanj sem se udeležil dvakrat z njim in sem prisostvoval kot direktor Mestne uprave Občine Maribor. V času mojega dela na Mestni občini Maribor nisem bil nikoli sam na Iskri in se z zaposlenimi ali lastniki iskre nisem srečal ob nobeni drugi priložnosti.
– Kako ste določili višino odškodnine? Se vam 7 milijonov evrov ne zdi veliko? Mnogi so namreč prepričani, da je bil znesek previsok?
Določitev odškodnine je bila realizirana na pogajanjih za katero je bil pooblaščen odvetnik Sandi Vukovič.
– Ste bili po dogovoru oz. sodni poravnavi še v stiku z Iskro oz. tamkajšnjimi zaposlenimi?
Po sodni poravnavi sem bil v stiku z Matijo Šešok enkrat telefonsko ob prisotnosti finančne službe, z namenom vzpostavitve stika za poplačilo dolga, ko smo na Mestni občini Maribor po reprogramu dolga dobili nižjo obrestno mero. Ostale aktivnosti so izvedle strokovne službe.
– Kako in s kom ste dogovorili za službo v Iskri?
Ko sem sporazumno zapustil delo na Mestni občini Maribor, prišlo je do drugačnega pogleda o nadaljnjem delu, sem zasledil oglas na Linkedinu, kjer so na Iskri iskali managerja za upravljanje sklada tveganega kapitala. V skladu z mojo izobrazbo in izkušnjami sem v celoti izpolnjeval pogoje razpisanega mesta. Na razpis sem se prijavil z poslanim CV, kot na razgovoru tudi predstavil potencialno investicijo v proizvodnjo novega razvitega avto plinskega sistema za motorje z direktnim vbrizgom. Glede na moje bogate izkušnje predstavljene v CV, bil sem namreč vodja službe za znanstveno raziskovalne zadeve Univerze v Mariboru, direktor pisarne za prenos tehnologij Univerze v Mariboru, dela v gospodarstvu, start up-ih… Vse to je pripeljalo do tega, da so predlagali, da poleg upravljanja sklada tveganega kapitala prevzamem izjemno zahtevno nalogo vodenja razvoja Iskre na ravni koncerna. Obseg dela je izjemno širok in zahteven. V tem času pa smo bili glede investicije v naš produkt v pogajanjih tudi z drugim potencialnim investitorjem prav tako iz Slovenije. V kolikor bi pogajanja zaključili s tem investitorjem bi bila zaposlitev v Iskri neizvedljiva, saj ne bi omogočala usklajevanja mojega dela z delom na projektu SparkLPG kar je v primeru ko je investitor in delodajalec isti mogoče.
– Kako pa sta povezana vaša zaposlitev v Iskri ter pogodba med SparkLPG Systemom in Iskro? Enega brez drugega ne bi bilo?
odgovorjeno v prejšnjem vprašanju
– Morebiten komentar te teme.
Tema je izrodek tega kar bi morala biti. Sredstva investicije niso namenjena meni. Namenjena so realizaciji projekta, nabavi orodij, materialov in plači zaposlenih v podjetju SparkLPG System med katerimi pa nisem jaz. Prav tako sem enakovreden lastnik podjetja v tem trenutku, po končani investiciji pa bom imel le 20% delež. V preteklosti sem se ogromno ukvarjal s spodbujanjem podjetništva v Sloveniji, sodeloval v različnih podjetniških komisijah… Namen objave investicije je bil dodatna spodbuda podjetnikom na začetni poti, da kapital v Sloveniji je, da naj gledajo globalno in si upajo… V kolikor bi bilo v investiciji karkoli spornega vsekakor te investicije ne bi obešali na veliki zvon. Žalostno pa je, da določeni novinarji ne zmorejo teme pravilno raziskati in o njej tudi korektno poročati. Dejstvo je, da ko sem delal na občini je bil takratni župan v sporu z novinarsko hišo Večer, vendar sam v te zgodbe nisem bil nikoli vpleten in sem vedno deloval korektno tudi do te novinarske hiše, mogoče kdaj tudi kritično, vendar v skladu z mojo odločitvijo in mojim mišljenjem. Zaradi mojega vedno korektnega dela vsekakor nisem pričakoval nekorektnega pisanja z namigovanji, ki si jih lahko vsakdo predstavlja po svoje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Časi, ko je bil Simon Štrancar še desna roka bivšega Mariborskega župana Andreja Fištravca.

 

Dodaj odgovor