Je Suhoj Superjet 100 samo »letalo za outsiderje«?

Po tem, ko je odpadel posel s prodajo ruskih potniških letal Adrii Airways, se je pojavil ruski članek z vprašanjem, zakaj nastajajo problemi s kupci letal SSJ 100.

V razmaku dveh tednov je bila pri dveh potencialno velikih strankah, prevoznikih Adria Airways iz Slovenije in InterJet iz Mehike, odpovedana nabava ruskih potniških letal Suhoj Superjet 100 (SSJ 100). V obeh razlogih so razlogi podobni in formalno niso neposredno vezani na kakovost letal. Obe letalski družbi imata namreč finančne težave in jima po besedah nekaterih virov morda grozi celo bankrot.

Ruski časnik Kommersant piše, da ni naključje, da sta obe potencialni stranki v takem stanju, saj je glavna konkurenčna prednost relativno novih ruskih letal predvsem nizka cena, kar privablja zlasti letalske prevoznike regionalnega ranga z manjšimi financami.

Novinar German Kostrinski pravi, da posli z letali SSJ 100 v tujini predstavljajo visoko tveganje za družbo Civilna letala Suhoj (GSS). Če pride do neugodnih sprememb pri teh prevoznikih in njihovi suhoji prenehajo leteti, se lahko na trgu naenkrat znajdejo obsežne pošiljke rabljenih letal, ki bodo potiskale navzdol tudi cene novih pošiljk.

Družba Civilna letala Suhoj (GSS) ima tukaj dve možnosti: ali se poslom povsem odpove (primer Adrie Airways) ali pa subvencionira delovanje tuje letalske družbe, da ohrani posel (primer mehiškega InterJet, ki je dobil ugodnosti pri servisnih storitvah s plačili na obroke).

Če se odloči za slednje, se bistveno zmanjša zaslužek in povečajo se finančne luknje pri Civilnih letalih Suhoj. Pri finančni luknji so sicer v igri še nekateri drugi dejavniki: v lanskem letu so za skoraj petkrat narasle izgube, ker je proizvajalec izdeloval večjo zalogo rezervnih delov, tudi motorje SaM146, ki so jih uporabniki označili za najšibkejši člen letala – prav ti motorji so po mnenju novinarja še en razlog, zakaj je SSJ 100 predvsem letalo za outsiderje. Toda taki dodatni stroški za rezervne dele so nujni, saj Suhoj za obstanek na tem trgu mora izboljšati svojo servisno podporo.

Nadaljevanje članka preberete TUKAJ.

Dodaj odgovor