Premier Šarec na neformalnem srečanju na temo Zahodnega Balkana

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se je v Berlinu udeležil neformalnega srečanja na temo Zahodnega Balkana, ki sta ga gostila nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Srečanje, na katero so bili vabljeni predsedniki vlad oz. držav Zahodnega Balkana (Bosna in Hercegovina, Srbija, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora in Albanija), Hrvaške in Slovenije ter podpredsednica Evropske komisije in visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini, je bilo namenjeno izmenjavi stališč o političnih razmerah na Zahodnem Balkanu v ožjem formatu. Razprava se je osredotočila na pregled razmer v regiji in na izmenjavo stališč oz. pogledov glede možnosti napredka pri normalizaciji odnosov med Beogradom ter Prištino.

200* – 17.30 prihod predsednika vlade na neformalni vrh (rokovanje);

Predsednik vlade Marjan Šarec je izpostavil podporo Slovenije evroatlantski perspektivi regije. Poudaril je pomen nadaljnjega angažiranja Evropske unije pri spodbujanju dobrososedskih odnosov, reševanja odprtih vprašanj in sprave v regiji ter za krepitev regionalnega sodelovanja. Prespanski sporazum in dogovor med Grčijo in Severno Makedonijo v tem kontekstu predstavlja pomemben vzor za sprejemanje kompromisov.

Pri tem je poudaril pomen nadaljnjih reformnih procesov v državah regije. Izpostavil je podporo Slovenije nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino. Dogovor med državama je ključnega pomena za regionalno stabilnost in tudi za evropsko integracijsko pot tako Srbije kot Kosova.  Ob tem Slovenija poudarja, da mora biti vsakršen dogovor v skladu z mednarodnim pravom, dobro koordiniran in celovit. Dogovor ne sme dopuščati odprtih ali različnih interpretacij, biti mora dokončen in takšen, da ga bo možno v celoti implementirati. Storiti je treba vse, da ne bi prišlo do negativnih implikacij na druge države v regiji.

Predsednik vlade Marjan Šarec je v razpravi izpostavil tudi pomen nadaljevanja dinamike širitve EU z državami, ki za ta korak izpolnjujejo pogoje. Ob izpolnjenih pogojih na strani kandidatk mora tudi EU sprejeti ustrezne odločitve o napredku.  Kot je še poudaril, bo Slovenija državam regije še naprej nudila močno vsestransko podporo pri njihovem približevanju k EU. Naša stališča temeljijo na dejstvu, da so napredek, spoštovanje standardov in posledično stabilnost regije v našem vitalnem interesu.

Dodaj odgovor