Premikanje mejnikov v vesolju: 3 novejši ruski filmi o sovjetski kozmonavtiki

Rusija praznuje dan kozmonavtike ob obletnici poleta Jurija Gagarina v vesolje. Nostalgija po časih nekdanje Sovjetske zveze pa je v zadnjih letih spodbudila tudi nekaj dobrih ruskih filmov o sovjetskem osvajanju kozmosa. Predstavljamo tri!
  1. Saljut 7 (Салют-7/Salyut 7, 2017)

Resnična zgodba iz leta 1985, ko so sovjetski znanstveniki izgubili nadzor nad vesoljsko postajo Saljut 7. Grozilo je, da bo priletela na tla ter ogrozila življenja ljudi in ugled sovjetskega vesoljskega programa. Dva kozmonavta sta bila poslana na nevarno misijo, kot je svet še ni videl, da bi odpravila nevarnost.

Med pripravami na snemanje filma so igralce poslali na resnično usposabljanje za kozmonavte. Leteli so na višino 6.000 metrov z letalom Il-76, ki se je potem večkrat spustilo z nosom navzdol za 27 sekund, da so doživeli občutek breztežnostnega stanja. »To je bilo mučenje. Ne vem za druge, ampak jaz sem se počutil slabo,« se je pozneje spominjal igralec Vladimir Vdovičenkov.

Film Saljut 7 je drama polna akcije in osupljivih prizorov iz vesolja, za katere so poskrbeli najboljši ustvarjalci posebnih učinkov v Rusiji.

  1. Čas prvih (Время первых / The Spacewalker, 2017)

V 60. letih 20. stoletja se je odvijala vesoljska tekma med ZDA in Sovjetsko zvezo. Američani so se pripravljali za odhod posadke na Luno, Sovjeti pa so si dan in noč prizadevali, da bo lahko Aleksej Leonov izvedel prvi vesoljski sprehod.

Leonov, ki je 18. marca 1965 tudi res postal prvi človek na vesoljskem sprehodu, je pozorno spremljal nastanek tega filma v zakulisju in poskrbel, da je film Čas prvih čim bolj realističen. Po snemanju se je režiser odločil, da izbriše vse prizore z Jurijem Gagarinom (okoli 40 minut filma) in v ospredje postavil Leonova.

  1. Gagarin: Prvi vesolju (Гагарин: Первый в космосе / Gagarin: First in Space, 2013)

Tole je biografski film o prvem človeku v vesolju, njegovem otroštvu, odnosih in naporih, po katerih smo si ga zapomnili kot najboljšega sovjetskega kozmonavta. Dejstvo je, da je imel Jurij Gagarin pestro življenje.

Tole je prvi biografski film o slavnem kozmonavtu, ki je vključeval tudi njegovo družino. Med snemanjem so se avtorji posvetovali z družinskimi člani, da ne bi film preveč odstopal od resnice. Film je dolg 108 minut – prav toliko je trajal Gagrinov znameniti vesoljski polet.

Režiser zadnjega filma je gostoval tudi v Novi Gorici in se pogovarjal z našo dopisnico. Preberite članek: “Gagarinove osebnosti nisem hotel izkoristiti za svoj zaslužek”

Dodaj odgovor