Prodaja avtomobilov Lada v Evropsko unijo bo začasno zaustavljena

Ladi so se zaprla vrata v Evropo, poročajo v ruskih medijih.

Za ruskega proizvajalca avtomobilov AvtoVAZ bodo prioriteta trgi Rusije, držav SND (Skupnost neodvisnih držav), Latinske Amerike in Bližnjega vzhoda, medtem ko se bodo vozila znamke Lada iz EU začasno umaknila, je poročala agencija RIA Novosti ob sklicevanju na Sputnik Deutschland.

»Zaradi zaostritve ekoloških zahtev v evropskih državah bomo popravili naše izvozne aktivnosti v tej regiji. Ni dvoma, da bomo morali te države za nekaj časa zapustiti. Kljub temu načrtujemo, da bomo v tesnem sodelovanju z našimi partnerji iz zveze [Zveza Renault-Nissan, solastnik AvtoVAZ-a, op. ur.] vzpostavili globalni model in se vrnili tudi na te trge,« je medijem povedala predstavnica AvtoVAZ-a.

V Evropi so se namreč zaostrile zahteve glede emisij izpušnih plinov in dizelskega goriva. Sredi tega leta bodo vozila Lada prenehala prihajati v Nemčijo in Avstrijo, bodo pa še nekaj časa naprodaj vozila iz skladišč, ki se bodo znašla v Evropi pred prekinitvijo dobav, so pojasnili v podjetju.

AvtoVAZ, ki sicer proizvaja vozila štirih znamk (Lada, Renault, Nissan, Datsun), je leta 2018 povečal izvoz avtomobilov za 64%, v prvem polletju je prodal 16.592 avtomobilov. Slovenska podjetja, ki slovijo po izvozu avtomobilskih delov, lahko kljub spremembi še vedno sodelujejo z AvtoVAZ-om kot dobavitelji.

Nadaljevanje članka TUKAJ!

Dodaj odgovor