Frank Walter Steinmeier v Sloveniji

9. in 10. 5. 2019 se na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednik Zvezne republike Nemčije Frank Walter Steinmeier.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi je predsednik Steinmeier položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Srečanje sta predsednik Pahor in predsednik Steinmeier nadaljevala s pogovorom na štiri oči. Sledila je kratka izjava za medije v kateri sta predsednika ob današnjem dnevu Evrope spregovorila o skupnem pozivu za Evropo enaindvajsetih (21) evropskih predsednikov pred volitvami v Evropski parlament konec maja. Predsednik Pahor je poudaril, da se je zgodilo prvič, da so vsi predsedniki držav Evropske unije podpisali skupni poziv državljankam in državljanom Evrope, da jo z udeležbo na volitvah podprejo. “To kaže na naše skupno prepričanje, da smo se znašli glede evropske prihodnosti na pomembnem razpotju in da morda prav do evropskih volitev odločilno, v katero smer bo krenila Evropska unija po njih. Običajno se sprašujemo kaj lahko od Evrope dobimo, toda zdaj smo se znašli v položaju, ko ji mi lahko nekaj damo. Vsak od nas. Svoj glas, je dejal predsednik in izjavo zaključil s citatom iz poziva: »Združena Evropa potrebuje močan glas ljudstva zato vas pozivamo, da uveljavite svojo volilno pravico. Glasovali bomo namreč o skupni evropski prihodnosti.«

 

V okviru uradnega obiska nemškega predsednika v Republiki Sloveniji je predsednik Pahor v predsedniški palači gostil slavnostno večerjo v čast predsedniku Steinmeierju. Prvi dan obiska sta predsednika Pahor in Steinmeier zaključila z obiskom koncerta v okviru praznovanja Dneva Evrope na Kongresnem trgu. Drugi dan obiska je predsednik Zvezne republike Nemčije Frank Walter Steinmeier obiskal tudi parlament.

Dodaj odgovor