Ekološka katastrofa RIŽANA

Ekološke katastrofe si v slovenskem prostoru sledijo druga za drugo. Ni dvomiti v to zakaj se nam to dogaja. Krivdo v AAG vidimo v tem, da so vse dosedanje vlade na ključna mesta nastavljale svoje ljudi. Slovensko geslo: NI VAŽNO KAJ ZNA, VŽANO JE DA JE NAŠ. In praktično ni segmenta v naši državi, ki je strokovno podhranjen.

Fotografija osebe Gorazd Janez Pretnar.

Skupaj z Inštitutom za krasoslovje je Zavod za zdravstveno Koper in s hrvaškimi raziskovalci proučeval kraške vodonosnike in izvire, še posebej nas je zanimal vodni val po močnem deževju.

Iz tega razloga z gotovostjo lahko povemo, da gre za eno velikih ekoloških katastrof, ki bo ogrozila preskrbo s pitno vodo na primorskem. Glede na kraški svet, posledice lahko pričakujemo v večletnih zaporedjih po deževjih. Namestitev samodejnih online merilnih instrumentov pa obligatorna nujnost. Pa ne iz žepa uporabnikov ampak iz sredstev Slovenskih železnic.
In ni dvoma, da bo biofilem kraškega sveta trajno poškodovan in zmanjšana njegova samočistilnost.

Smo postali družba iz globalnega vidika, ki se zaveda pomena kakovosti. Slovenske železnice imajo certifikate ISO 9001 in ISO 14001. Žal pa ni zaslediti certifikatov ISO/TC269/SC 1, ISO/TC269/SC 2, ISO/TC269/SC 3. Morda so, ampak dvomimo, saj nesreča kaže na slab nadzor nad kakovostjo proge in vagonov.

V AAG pričakujemo odstop vodstva Slovenskih železnic z vključno vsemi, ki skrbijo za kakovost. Izredni nadzor. In odstop ministrice za infrastrukturo.

Izgovor, da ta ekološka nesreča, še bolj kaže na potrebo po drugem tiru ne zdrži in zavaja. Ne glede na drugi tir je proge potrebno kakovostno vzdrževati in obnavljati in upoštevati raztezke zaradi toplote tudi pri vzdrževalnih delih.

Gospod Šestan lahko deluje pomirjujoče in zavajajoče, kot glas vojaške preteklosti brez potrebnih znanj, kot se vidi ob požarih. Struktura je za nek preteklik in poveljevanje in ignoriranje mnenj NIJZ bolj ogroža zdravje kot ga varuje. V AAG smo prepričani, da niso sposobni in usposobljeni za kako večjo evakuacijo ljudi iz preventivnih potreb.

 

Avtor:Dr. Gorazd Pretnar – član UO AAG

Vir: ALPE ADRIA GREEN

Dodaj odgovor