Vikend test: Nissan LEAF – Japonska raketa na elektriko

Danes je poseben dan. Na test sem prevzel tehnološko čudo z Japonskimi geni, ki me je že na prvi pogled fasciniralo. Na vikend test sem dobil Nissan Leaf električni avtomobil nove generacije. Pred prevzemom avtomobila mi je prijazen trgovec razložil vse tehnične poslastice in teh je kar veliko.

Avto ima 110 KW kar ga naredi poskočnega in doseg 270 km po WLTP. Jaz z težko nogo bom vesel, če bo doseg 200 km, en starejši gospod pa je menda z enim samim polnjenjem uspel prevoziti 350 km. Bomo videli. Notranjost je na nivoju vozil z visokega cenovnega razreda. Volan je spodaj raven in zgoraj zaobljen ter je poln gumbov.
Ni da ni. Oprijem volana mi je zelo všeč in kontrole na avtomobilu so razporejene logično. Navigacija, radio in računalnik se nahajajo na sredinski konzoli, ki je kontrastna in občutljiva na dotik. Tako dobre navigacije še nisem videl. Testni avtomobil je bil tudi opremljen z kamerami in senzorji. Pravo računalniško čudo. Navdušen sem. V notranjosti avtomobila torej najdemo zelo kakovostne materiale, super računalnik, ki se poveže tudi z telefonom, radio, ki je digitalen, analogen ali pa ga sploh ni in glasba se posluša preko USB vhoda. Spoštovanje vam izrekam dragi Japonski inžinerji. Avto je prava bomba.
Pa se gremo malo zapeljati. Baterija je na 100% in ključe že imamo v žepu. Wooow. Avto je poskočen in tih. Zapeljemo iz področja trgovine Avto Koletnik v Maribotu in takoj na ovinku se za nami že obračajo pogledi. Ačih. Res je. Mogoče sem prehitro speljal. Kmalu se navadim na vožnjo, ki je drugačna kot pri klasičnem avtomobilu. Avto samodejno zavira in pri tem regenerira energijo in jo shranjuje nazaj v baterijo. Ni panike. Hitro se privadiš. Avto je varčen. Po narejenih izračunih je poraba energije 1,22 EUR na 100 km. Pa če so se zmotili in je 1,5 EUR na 100 km je to veliko bolj ugodno kot klasičen dizel z katerim porabim trenutno 7,2 EUR na 100 km ob predpostavki, da ima stari Audi porabo 6 litrov in stane liter dizla 1,2 EUR. V primeru da malo bolj pohodim stopalko in ima avto porabo 8 litrov, dizel pa se je podražil na 1,3 EUR na liter pa je strošek na 100 kilometrov 10,4 EUR. Woow. To pa je razlika. Kdor se veliko vozi z nakupom električnega avtomobila torej konkretno prihrani. No pa gremo na pot. Za začetek sem naredil nekaj krogov po našem lepem Mariboru, se večkrat ustavil in se malo igral z avtomatskim menjalnikom. Ko potisneš menjalnik naprej gre v vzratno prestavo. Ko ga potisneš nazaj gre v sprednjo prestavo. Malo nelogično ampak se navadiš. Še vedno sem v mestu in še vedno se ozirajo za mano. Vozim normalno in glasbe ne nabijam preveč na glas. Čeprav bi to tudi lahko. Testni avto ima namreč vgrajen sistem BOSE, ki je fejst glasen in ne hrešči. Kakovostno. Zakaj se ljudje obračajo za mano. Avto je lep. Športen in eleganten. A ni zafnan in neuporaben. Ni kar nekaj.

Avto je tudi uporaben. Ima 5 sedežev in prtljažnik srednih mer. Vidljivost je dobra in kamere ti lepo pomagajo pri vzvratni vožnji. Gremo na avtocesto, da vidimo kako gre tukaj. Gre. Avto ima pospeške in prav zabavno se je z njim naganjati sem in tja. Ustavim se na pumpi. Pogledam navigacijsko napravo oziroma računalnik na sredini in se malo poigram. Super zadeva. Lahko si izberem najbližjo polnilno postajo in avto me lahko pripelje do nje. A to je bil le test. Odločil sem se, da se bom zapeljal od Maribora do Vitanj. Mali kraj je od Maribora odaljen 55 km in tam stoji Center vesoljskih tehnologij Nordung, pred njim pa vesoljska polnilna postaja za 2 električna avtomobila. Odločim se, da bom avto malo polnil na stroške države in vmes pojedel hamburger v gostilni Kuzman. Avto se mi polni in sam sebi se zdim zelo frajerski. To kar bi plačal za gorivo sedaj lahko pojem za kosilo. Super! Prihranil sem si za malico. Avto se polni in hamburger sem pojedel. Avto se mi je napolnil za dodatnih 10%. Zdaj pa domov in avto pod nadstrešek in dalje ga bomo polnili doma. Poleg avtomobila sta namreč 2 kabla. Takšen za polnjenje na polnilnih postajah in takšen za domače polnjenje. Ves navdušen avto pokažem sinu Maksu. A ta ni navdušen. „Ata, beli avto mi ni všeč. Jaz bi raje modrega“ Ja. Takšni so otroci tehnologija ni pomembna. Samo da je barva prava. Če si bom torej omislil Nissan Leaf, ki je na voljo od 26.890 EUR naprej bo ta gotovo modre barve. Da je Leaf najbolj prodajano električno vozilo na svetu ni čudno. Avto je odličen. Priporočam testno vožnjo in verjamem, da vam ne bo žal.

Dodaj odgovor