Aktivne snovi v konoplji ciljajo na rakave celice v možganih

Če rezultati zadnje raziskave na podganah veljajo tudi pri ljudeh, bi lahko bila konoplja zdravilno sredstvo za paciente z malignim gliomom,ki je zelo agresivna in pogosto smrtna oblika možganskega raka. Ne, podgane niso začele kaditi konoplje. Vendar, ko so raziskovalci živalim s tumorji vbrizgali kanabinoide — aktivne sestavine konoplje — so približno tretjini podgan tumorji začeli izginjati, tretjina pa je živela bistveno dlje kot nezdravljene podgane. Rezultati raziskave so bili objavljeni v marčni številki publikacije Nature Medicine. Raziskava ne pomeni, da bo kajenje konoplje pozdravilo raka pri ljudeh, pravi dr. Daniele Piomelli, avtorica članka. “Kar je v raziskavi očitno, je le to, da pri približno tretjini živali, ki smo jim vbrizgali kanabinoide, tumorji izginejo in pri tretjini se začnejo zmanjševati. Glede na resnost malignih gliomov, je potrebno izvajati natančna opazovanja še naprej.” Dr. Piomelli je profesorica farmakologije na University of California, v Irvinu. Glede na besede raziskovalca dr. Manuela Guzmána, so prejšnje raziskave njegove skupine pokazale, da lahko kanabinoidi ustavijo rast rakavih celic in povzročijo njihovo smrt, ob tem pa ne poškodujejo normalnih celic. Trenutno delo je osredotočeno na raziskavo o načinu vpliva kanabinoidov na rakave celice in ali bi delovalo tudi na živih živalih. Dr. Guzmán je profesor biokemije na Complutense University, v Madridu. Raziskovalci so najprej umetno povzročili tumorje na možganih 18 podgan.

Nato so sedem dni zapored vbrizgavali v živali naravne ali umetne kanabinoide ter placebo za primerjavo. Dodatna skupina zdravih podgan je dobivala enake količine kanabinoidov. Vse nezdravljene živali s tumorji so umrle po 12-18 dneh, tiste zdravljene pa so živele dosti dlje in so imele znatno manjše tumorje. Pri približno tretjini živali se niso pokazali nikakršni učinki zdravljenja, kar kaže, da zdravljenje mogoče ne bo delovalo pri vseh pacientih. Pri zdravih živalih, ki so sodelovale v poskusu, ni bilo opaziti nikakršnih stranskih učinkov. V telesu sta dve vrsti receptorjev kanabinoidov oz. delov celic, kamor se kanabinoidi vežejo kot ključ v ključavnico. Ob povezavi se receptor aktivira. Receptorji v možganih se imenujejo CB1, ostali v telesu pa CB2.V naslednjem nizu poskusov so raziskovalci poskušali ugotoviti, kateri od receptorjev morajo biti aktivirani, da rakava celica umre. Ugotovili so, da kanabinoidi aktivirajo oba receptorja. Le aktivacija CB1 receptorja povzroča znane evforične oz. “high” učinke, pravi dr. Guzmán. Torej, če bi uspeli “specifično aktivirati le CB2 receptorje, bi lahko uničili rakave celice brez kakršnihkoli psihotropnih učinkov”.

Na žalost kanabinoidi, ki bi aktivirali le CB2 receptorje, še niso na voljo za eksperimentiranje. Tako dr. Guzmán kot dr. Piomelli izražata zaskrbljenost zaradi etičnih debat o uporabi konoplje v medicinske namene, ki bi lahko ovirale bodoča raziskovanja. “Neumno je,” pravi dr. Guzmán, “ker če bi bile te sestavine prisotne v borovih iglicah ali solati, bi bile stvari bržkone drugačne. Ampak prisotne so v konoplji, torej so kontroverzne, kar je neumnost. Pacientom dajemo morfin (opijat) in druge droge, toda zaradi nekaterih razlogov se smatra nemoralno, da jim dajemo konopljo.” Po mišljenju dr. Piomellijeve je kakršnokoli prepovedovanje in omejevanje medicinske uporabe in testiranj terapij na osnovi konoplje “ne le neumno, temveč je to kriminal. Če pacienti umirajo, ne bi smelo biti nikakršnih pomislekov o uporabi konoplje, če le ta pomaga.” Maligni gliom je “dokaj pogosta in zelo smrtna oblika tumorja” pravi dr. Piomellijeva. “Verjamem, da bo kmalu etično sprejemljivo ponuditi kanabinoide pacientom, še posebej zaradi dejstva, da je toksičnost zelo, zelo majhna.”

VIR:© 2000 Healtheon/WebMD

Dodaj odgovor