Bliža se velika slovesnost ob Ruski kapelici, ki bo v znamenju obletnic!

Poleg same slovesnosti bo v Ljubljani in Kranjski Gori potekal tudi zanimiv spremljevalni program. Več informacij na dnu prispevka.

Društvo Slovenija Rusija, Občina Kranjska Gora, Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji in Fundacija Russkij mir vabijo 27. 7. 2019 ob 10.00 na Spominsko slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem.

Slovesnost bo potekala v znamenju stoletnice Univerze v Ljubljani (1919) in vloge ruskih profesorjev pri njenem nastanku (nekaj več o tem izveste tukaj). Tudi nasploh bo zaznamovana s stoletnim jubilejem, saj poteka sto let po prelomnem letu 1919, ko je Slovenija dobila nove možnosti za nacionalni razvoj v novi državi (Kraljevini SHS), Slovenija in Evropa pa sta se soočali z velikim dotokom ruskih izseljencev, ki so prišli v te kraje zaradi vojne in revolucije, sporočajo organizatorji v vabilu. Častni pokrovitelj slovesnosti in slavnostni govornik pa bo predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan.

Slovesnosti pri Ruski kapelici se bo udeležila delegacija Ruske pravoslavne cerkve pod vodstvom škofa Istrinskega Serafima, predsednika Sinodalnega oddelka za mladino Ruske pravoslavne cerkve, ob spremstvu mešanega pevskega zbora Sanktpeterburške duhovne akademije. Častne govore bodo s kulturnim programom popestrili študenti Akademije za glasbo UL in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo UL. Ob 100. letnici Univerze v Ljubljani bo zbrane nagovoril tudi rektor prof. dr. Igor Papič.

Uradnemu delu bo sledilo tradicionalno druženje pod šotorom v centru Kranjske Gore s pestrim kulturnim programom, ki se bo pričelo ob 12.30. Goste bodo pogostili vešči kuharji hotelov skupine HIT iz Kranjske Gore.

Več informacij o dogodku in organiziranem prevozu iz Ljubljane, Nove Gorice, Maribora, Novega mesta, Murske Sobote oziroma iz same Kranjske Gore dobite pri Društvu Slovenija Rusija (drustvoslorus@gmail.com). Prijave se zbirajo do 24. julija.

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Kot vsako leto, bo tudi letos poleg same slovesnosti potekal še kulturno, duhovno in glasbeno pester program – prost vstop na vse dogodke.

Petek, 26. 7., ob 19.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani: Veleposlaništvo Rusije v Sloveniji in Društvo Slovenija Rusija v sodelovanju z Vlado mesta Moskva vabita na koncert jazzovske zasedbe Vadim Eilenkrig Quartet, ki spada med najbolj priljubljene ruske jazzovske skupine z lastnimi in svetovno znanimi kompozicijami.

Petek, 26. 7., ob 18.00 v Kranjski Gori na trgu pri Župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja (Borovška cesta): Koncert mešanega pevskega zbora Sanktpeterburške duhovne akademije in KD Odmev, MePZ Kranjska Gora

več preberete TUKAJ!

Dodaj odgovor