Borut Pahor srečal Turškega predsednika

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo Predsedstva Bosne in Hercegovine udeležil delovne večerje ob zaključku predsedovanja Bosne in Hercegovine Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP), ki poteka v Sarajevu. Ob robu obiska se je predsednik Pahor  na bilateralnem srečanju sestal s predsednikom Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Predsednik Pahor in turški predsednik Erdogan sta uvodoma izmenjala mnenja o vprašanju nezakonitih migracij. Predsednik Pahor je turškega sogovornika obvestil o porastu števila nezakonitih prehodov na slovensko-hrvaški meji, predsednik Erdogan pa njega o turških načrtih glede štirih milijonov beguncev, za katere skrbi uradna Ankara, Evropska unija pa po besedah turškega predsednika ne izpolnjuje pogodbenih finančnih obveznosti v celoti. Turčija kljub temu izpolnjuje prevzete obveznosti. Izrazila sta zaskrbljenost zaradi morebitnega varnostnega poslabšanja na Bližnjem vzhodu in upanje v diplomatsko rešitev vprašanja iranskega spoštovanja jedrskega dogovora. Predsednika sta posvetila pozornost ponovnemu povečanju ilegalnih migrantskih tokov po zahodno-balkanski poti preko Slovenije v druge države EU.

Predsednik Pahor je dejal, da se je odločil za udeležbo zaradi okrepljenega dialoga z vsemi voditelji držav Zahodnega Balkana in kot izraz podpore Bosni in Hercegovini.

Predsednik Pahor in predsednik Erdogan sta spregovorila tudi o bilateralnih odnosih med Slovenijo in Turčiji in soglašala, da je še veliko priložnosti za nadaljevanje, poglabljanje in razvijanje političnega dialoga, utemeljenega v Deklaraciji o strateškem partnerstvu, ki je bila podpisana marca 2011. Predsednik Erdogan je navedel, da je trenutno obseg trgovinske menjave med državama zelo spodbuden, oba pa sta ocenila, da obstajajo možnosti za bistveno razširitev tega sodelovanja, tako z investicijami turških vlagateljev v Sloveniji, kot slovenskih v Turčiji.

 

Dodaj odgovor