Kia XCeed: urbani križanec

Novi križanec iz družine Ceed predstavlja alternativo tradicionalnim športnim terencem, saj nudi primerljivo stopnjo prostornosti, namenjene potnikom in prtljagi. Kia XCeed s svojo vodljivostjo, udobnostjo in zanesljivostjo zagotavlja užitek pri vožnji, zaradi višje lege pa hkrati omogoča boljši pregled nad dogajanjem na cesti kot običajne kombilimuzine. Kia bo jeseni, ko se začne prodaja XCeeda, v avtomobilskem razredu C nudila več izbire kot kdorkoli drug. Na voljo bodo štiri karoserijske različice – kombilimuzina Ceed, karavan Ceed Sportswagon, shooting brake ProCeed in križanec XCeed.

Kabina in prtljažni prostor športnega terenca v bolj športni in kompaktni karoseriji

Kia XCeed nudi kabinski in prtljažni prostor po vzoru športnih terencev, v bolj športnem slogu, a z bolj kompaktno obliko. XCeed, ki je umeščen med 5-vratnega Ceeda in Sportaga, še vedno zagotavlja prostornost v notranjosti in prtljažni prostor, ki sta primerljiva z najbolje prodajanimi športnimi terenci v Evropi. Z dolžino 4.395 mm je Kia XCeed 85 milimetrov daljši od 5-vratnega Ceeda in 90 milimetrov krajši od Sportaga. Njegova maksimalna višina strehe je 1.490 mm, kar pomeni, da je 43 mm višji od Ceeda in 155 mm nižji od Sportaga, kar voznikom omogoča nižje težišče od višjega sorodnika in nekoliko višji položaj od običajnega Ceeda. Daljši zadnji previs Xceeda ustvari daljši prtljažnik, katerega prostornina znaša 426 litrov (VDA), kar je 31 litrov več kot pri Ceedu in le malo manj kot pri najbolje prodajanem kompaktnem športnem terencu v Evropi. S podrtimi zadnjimi sedeži prostornina naraste na 1.378 litrov. Vsestranskost zagotavljajo deljiva klop (40:20:40), električno odpiranje/zapiranje prtljažnika ter dvojno dno v prtljažniku, ki se lahko odstrani in tako ponudi še več prostora ali pač zagotovi skriti predal v prtljažniku.

Varnost, povezljivost in infotainment – XCeed je eden tehnološko najbolj naprednih modelov v svojem razredu

Kia XCeed je eden prvih modelov v Evropi, ki nudi Kiin inovativni telematski sistem UVO Connect, ki pelje vožnjo v digitalno dobo. UVO Connect povezuje voznika s svetom okrog njega tako, da zagotavlja pomembne informacije preko kabinskega zaslona na dotik in voznikovega pametnega telefona. Telematika prinaša storitve v živo (Kia Live) na opcijskem širokem 10,25-palčnem zaslonu TFT LCD, sistem pa uporablja svojo eSIM kartico za nalaganje in osveževanje podatkov v živo med vožnjo. To vključuje prometne informacije v živo, vremensko napoved, zanimiva mesta (POI), ter podrobnosti o parkiranju na ulici in na urejenih parkirščih (vključno s ceno, lokacijo in razpoložljivostjo). Drugi del sistema UVO Connect so diagnostični podatki o vozilu in predvidenih vožnjah, kar voznikom omogoča pošiljanje rute vozilu pred potovanjem, ter zagotavlja preverjanje lokacije vozila ob kateremkoli času.

Motorji s turbopolnilnikom – kmalu tudi priključni hibrid (plug-in)
Kia XCeed poganjajo zelo odzivni turbo motorji, ki kupcem nudijo precej izbire, ki bo zadovoljila različne potrebe voznikov.

Na voljo so trije turbo motorji (T-GDi). Trivaljni 1.0 T-GDi proizvaja 88 kilovatov (120 KM) in 172 Nm navora, medtem ko štirivaljni 1.4 T-GDi proizvaja 103 kW (140 KM) in ima največji navor 242 Nm. Najzmogljivejši motor v XCeedovi ponudbi je 1,6-litrski T-GDi motor, ki ga sicer najdemo v različicah Ceed GT in ProCeed GT. Z močjo 150 kW (204 KM) in navorom 265 Nm se mišičasti 1.6 T-GDi odlično ujema z zmožnostmi vozila v različnih voznih razmerah.

Kia XCeed je na voljo tudi z dvema Smartstream motorjema – najčistejšim dizelskim, ki ga je Kia kdaj naredila, in najvarčnejšim pri tem modelu. 1,6-litrski motor Smartstream je na voljo v dveh različicah – z močjo 85 kW (115 KM) ali 100 kW (136 KM). Z izjemo 1,0-litrskega T-GDI lahko vsi motorji prenašajo moč na prednji kolesni par preko 6-stopenjskega ročnega ali 7-stopenjskega samodejnega menjalnika z dvojno sklopko. 1,0-litrski motor je lahko opremljen edino s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Sistem ustavi/spelji (ISG) je del serijske opreme pri vseh različicah opreme in motorjev.
Okolju prijaznejši motorji z nizkimi emisijami, kot npr. 48-vatni blagi hibrid in priključni hibrid, bodo pri XCeedu – tako kot pri ostalih modelih v ponudbi znamke – na voljo v začetku leta 2020.

Proizveden v Evropi- za Evropejce

Proizvodnja urbanega križanca Kia XCeed poteka v Kiini evropski tovarni v kraju Žilina na Slovaškem, kjer proizvajajo tudi 5-vratno kombilimuzino Ceed, karavanski Ceed Sportswagon in 5-vratno športno limuzino ProCeed. Prodaja najnovejšega člana družine Ceed se bo v Evropi začela jeseni, tako kot vse ostale Kie pa bo tudi xCeed kupcem serijsko omogočal Kiino revolucionarno 7-letno garancijo, ki velja do 150.000 prevoženih kilometrov (prva tri leta brez omejitve števila kilometrov).

Dodaj odgovor