»Človek iz leta 2029«: Poglejte si Rusa, ki je spravil svoj avto pod tlemi parkirišča (VIDEO)

V ruskem Čeljabinsku je neki moški svoj avto pospravil pod tla običajnega parkirišča. Kako je to mogoče, zakaj to počne in kaj bo mož storil, če bo nekdo parkiral nad njim, se sprašujejo uporabniki družbenih omrežij.

Ruski komentatorji na družbenih omrežjih so temu moškemu že nadeli vzdevek »človek iz leta 2029«, spet niso pozabili niti na Elona Muska in ga znova povprašali, kako mu je všeč še en v vrsti ruskih »izumov«. Nekateri so se tudi vprašali, ali gre morda za montiran lažen posnetek.

Lahko potrdimo, da to ni fotomontaža. Gre za pilotski projekt parkiranja, ki naj bi omogočil dvakrat kompaktenjše parkiranje avtomobile in dodaten prihranek prostora. Ideja se zdi zanimiva in temelji na izzivih sodobnega časa, vendar pa se ni razširila v množično uporabo.

»Kakšni dve leti smo poskušali uskladiti parkirniški projekt, da bi lahko namestili tudi te premične platforme, vendar nismo bili uspešni. Birokracija je znova zmagala,« je rekel Aleksander Vorobjov, direktor podjetja Mečelstroj, ki je lastnik tega patenta. Načrtoval je 20 takšnih modulov za 40 avtomobilov na Ulici miru.

Namesto 20 ima parkirišče samo dve takšni platformi. Upravlja se ju s ploščo, ki je takoj poleg. Mišljeno je bilo, da bi voznik parkiral avtomobil, stopil ven in pospravil svoje vozilo pod asfalt.

Kljub mrazu mehanizem deluje brez napake, dvigalo pa se dviga in spušča precej hitro. Direktor Mečelstroja je ob tem poudaril, da za platformo ni potrebno posebno vzdrževanje. Pod zemljo je temno in bistveno topleje kot na površju.

»Tale čisto enostaven mehanizem deluje že 10 let brez kakršnegakoli vzdrževanja. Tukaj stanujočim smo v bistvu podarili tole napravo. Všeč jim je, edino orodje za vzdrževanje pa sta metla in lopata,« je dodal Aleksander Vorobjov.

»Težko govorim o ceni, saj je bil to prvi, eksperimentalni model. V vsakem primeru je to veliko cenejše od gradnje večnadstropnega ali podzemnega parkirišča. Tukaj gre po različnih ocenah o kakšnih 700 tisoč do milijona rubljev (9000-13000 €). Hkrati izgled mesta ni pokvarjen: Parkirišče se zapre in ne vidimo nič. Če ne sčistite snega, se sploh ne vidi, kje točno je to parkirišče. V bistvu pa ga niti ni potrebno očistiti, saj masivna platforma pride skozi vse.«

Nosilnost tega dvonivojskega parkirišča znaša pet ton. Range Rover in KIA Sorento (skupaj imata okoli 4,5 tone) z voznikom in potnikom se zlahka dvigneta in spustita brez zastojev. Mehanizem dela na elektriko, vsi kabli pa so bili nastavljeni že med gradnjo.

Priporočamo še: Nenavadni izumi navadnih ruskih državljanov

Dodaj odgovor