Daimlerju milijardna kazen zaradi goljufije pri dizelskih motorjih

Nemški Daimler bo doletela zelo visoka kazen zaradi vgradnje sporne programske opreme v 280 tisoč dizelskih avtomobilov razredov C in E. Kazen so v koncernu že vključili v rezervacije v drugem četrtletju. Daimler je drugi nemški avtomobilski proizvajalec, ki bo zaradi takšne prakse plačal kazen. Kazen je dobil med prvimi Volkswagen, ki je na Ameriškem trgu plačal vsega 30 milijard kazni. Daimler bo za vsakega od prodanih mercedesov E in C plačal po 5000 evrov kazni, so poročali v Financah.

Sodišče v Stutgartu bo v kratkem dosodilo od 800 milijonov do milijarde kazni. V Daimlerju objave niso želeli komentirati. Daimler je že pred mesecem dni vedel, da bo dobil kazen, saj je v četrtletno bilanco vračunal rezervacije za kazen in prikazal kar 1,6 milijarde izgube. Raziskava v ZDA še traja in tam bo kazen verjetno veliko višja, saj bodo tuja sodišča do giganta verjetno manj prizanesljiva kot domača.

Kazni za sporno programsko opremo so dobili tudi Porsche in sicer v višini 535 milijonov evrov in dobavitelj Bosch v višini 90 milijonov evrov. Bodo kazni dobili tudi Seat, Audi in Škoda? Še kdo drug? Tudi Renault?

Dodaj odgovor