Kako vzdrževati avto pri -50 stopinjah Celzija?

Vozniki najhladnejših ruskih regij se znajdejo tudi brez toplih garaž. Nekateri izdelujejo celo oblačila za motorje.

Za prebivalce mnogih ruskih regij so surove zime standard, ki se mu je potrebno prilagoditi. V Jakutsku, Norilsku ali Vorkuti je lahko takšen mraz, da se že zdi čudno, da se življenje pozimi preprosto ne ustavi.

V Jakutsku lahko na primer temperatura že sredi oktobra pade na -30 stopinj Celzija, zato večina prebivalcev jeseni na svojih avtomobilih odklopi akumulatorje do spomladi in presedla na javni prevoz. Če ste ob tem slučajno pomislili, da imajo tam vsi na voljo tople garaže, se motite. Zaradi večno zmrznjenih tal v Jakutsku ni podzemnih garaž. V nekaterih novih objektih jih sicer gradijo v pritličju, a to ostaja redkost. Tako kot drugje, tudi tukaj ljudje puščajo svoje avtomobile zunaj. A kako zagnati avtomobil pri -50°C?

Grelniki

Prebivalci severnih regij na motorje svojih vozil postavljajo grelnike tipa Webasto. Grelnike je mogoče vključiti na daljinsko upravljanje, nakar traja uro ali uro in pol, preden se motor dovolj zagreje.

V Novem Urengoju na parkiriščih postavljajo takšne stebričke z vtičnicami, vendar je ta način kakopak manj varen.

Ne ugašaj motorja od jeseni do spomladi

Najbolj radikalen način je, da sploh ne ugašate motorja. Tako postopajo mnogi lastniki avtomobilov na severu: od oktobra do aprila so motorji v pogonu, ključi ostanejo notri, alarmi so vklopljeni, vozila pa odklepajo z rezervnimi ključi.

Kraj se ne bojijo. »Kdo pa ti bo ukradel avto pri -50 stopinjah? Ob takšnem mrazu je komaj kdo na ulici,« pravi arhitekt Sergej Permjakov iz Jakutska.

Avto je ob tem bolje parkirati na rahli klančini, saj se v nasprotnem primeru lahko v izpušni cevi nabere voda in motor ugasne. Veliko sreče pri ponovnem zagonu, če se to zgodi!

Velik minus stalno delujočega motorja je seveda poraba goriva. A to še ni vse – če avto dolgo časa stoji na mrazu, se utegnejo deformirati tudi kolesa. Domačini se šalijo, da postanejo »kvadratna«.

Noč pod šotorom

T. i. prenosne garaže so poceni, a zelo koristne. Gre v bistvu za prevleko, v katero oblečejo karoserijo, da ne zamrzne.

»Ko avta dlje časa ne zaganjamo, čez njega napnemo prevleko, ki se spodaj zapne, na izpušni lonec pa namestimo gumijasto cev za odvajanje izpušnih plinov in avtomobil se sploh ne shladi. Tako se vozimo vso zimo,« svoje izkušnje na avtomobilskem forumu opisuje Larisa iz Jakutska.

Vir: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor