Novi VW ID.3 in prihodnji modeli ID. bodo imeli na baterije 8-letno jamstvo

Wolfsburg (Nemčija) – Volkswagen bo že letošnje leto začel s proizvodnjo modela ID.31). Predstavnik razreda kompaktnih vozil je prvi član družine ID. – nove generacije naprednih električnih vozil. Litij-ionske baterije te družine bodo omogočale dosege do 550 km in s tem udobne potovalne razdalje. Prihodnjim lastnikom modelov ID. ne bo treba skrbeti niti glede trajnosti baterije. Volkswagen bo namreč jamčil, da se zmogljivost baterije celo po 8 letih oz. 160.000 km ne bo zmanjšala pod 70 odstotkov uporabne kapacitete.

Center odličnosti

Od leta 2017 naprej pri Volkswagnu razvoj baterij osredotočeno poteka v Centru odličnosti. Najnovejše razvojne rešitve zagotavljajo, da bodo vse baterije modelske družine ID. zelo dolgo ohranile svojo maksimalno kapaciteto, s čimer bodo omogočeni veliki dosegi. Frank Blome, vodja Centra odličnosti v Salzgittru: “Radi bi razvili baterije, katerih življenjska doba bo enaka življenjski dobi modelov ID.”

Velika polnilna moč za kratke čase polnjenja

Volkswagen bo ponudil baterije različnih velikosti. In to je v primerjavi z današnjimi električnimi vozili znamke popolna novost. Če se lastniku modela ID. ne bo zdel ključen zelo velik doseg – ker se večinoma vozi po mestu in samo na kratkih razdaljah – mu bo zadostovala baterija z manjšo kapaciteto.

Vozilo bo tako cenejše. Po drugi strani se bodo tisti, ki se pogosto odpravijo na daljšo pot, lahko odločili za večjo baterijo. S tem si bodo odprli dodatne možnosti za uporabo vozila. Glede na baterijo in tip vozila bodo uresničljivi dosegi od pribl. 330 do 550 km (po kriterijih WLTP). Volkswagnu je poleg tega uspelo doseči, da so baterije primerne za polnilno moč do 125 kW – to doslej v segmentu modela ID.3 še ni bilo mogoče. Postopek polnjenja bo tako hitrejši in postanki za polnjenje krajši.

Udobno polnjenje doma in ekstremno hitro polnjenje na javnih polnilnih
postajah

Volkswagen predvideva, da bo okoli 50 odstotkov vseh postopkov polnjenja potekalo doma in 20 odstotkov med službenim časom. Temu ustreza novi, prilagojeni program na polnilnih postajah, ki jih je mogoče namestiti doma ali v podjetjih in delujejo s polnilno močjo do 11 kW (AC, izmenični tok). Prednost: v primerjavi z običajnim 230-voltnim električnim omrežjem je čas polnjenja občutno krajši – moč, ki je zagotovljena prek polnilne postaje, zadostuje, da se baterija prek noči ali med službenim časom znova 100-odstotno napolni. 25 odstotkov postopkov polnjenja bo najverjetneje potekalo na javnih polnilnih postajah in 5 odstotkov vzdolž hitrih cest. Glede na način vožnje bo ID.3 z največjo različico baterije za potovanje iz Hamburga v München ali iz Turina v Pariz (v obeh primerih razdalja meri okoli 800 km) treba napolniti samo dvakrat. Če bo polnjenje potekalo na eni od postaj za hitro polnjenje z veliko kapaciteto, si bo v 30 minutah mogoče zagotoviti dovolj energije za okoli 260 km vožnje (WLTP).

Dodaj odgovor