Šest tipičnih vrst ruskih voznikov, ki se jih ogibajte v širokem ovinku

Če boste kaj v Rusiji, si poglejte en avto: njegovo obliko, barvo, stanje in način vožnje. V hipu lahko s precejšnjo verjetnostjo zadenete, kakšne vrste voznik je za volanom.

1. »Tudi jaz hočem biti kot oligarh«

Večina Rusov si srčno želi, da bi prišli v svojem življenju na čim bolj vpliven položaj v družbi. Status v očeh drugih pa si lahko najhitreje dvignejo s športnim terencem (SUV-jem). Tudi če v resnici nisi oligarh, s športnim terencem dobiš določen vpliv in drugim naj bo to jasno, tako nekako teče razmišljanje.

Če na cesti srečate črn SUV, se raje umaknite. Tip je v življenju nekaj dosegel in je na to zelo ponosen. Kršil bo pravila, se obnašal kot velik neotesanec, včasih bo šel kar čez redečo luč in za to ne bo kaznovan – policija bo prej kaznovala vas, če mu boste sledili pri vožnji čez rdečo. Pravilo ima dvojno veljavo, če ima črn športni terenec na tablici veliko številk 0 ali 7. Ti ljudje so nad zakonom iz vrste potencialnih razlogov.

2. »Srboritež s Severnega Kavkaza«

Tile fantje so tihi kot nindže, a lahko v urbanem okolju povzročijo toliko škode kot pregon v Vitezu teme (film iz leta 2008). Če mislite, da ste varni pred njimi, ker vozite po svojem pasu in upoštevate pravila – motite se. Vožnja voznika s Severnega Kavkaza poteka podobno kot kavkaški ples lezginka: bliskovito, čustveno, nepredvidljivo, polno improvizacije in izrazito maščevalno.

Tip za vami se vozi v Ladi 9 z zatemnjenimi stekli, kot da je Princesa Diana. Zatemnjena stekla na ladini devetki ustvarjajo podoben vtis, kot da bi hoteli biti zastrašujoči tako, da si oblečete hlače z zvezdami in črtami v stilu ameriške zastave. Voznik tega kova si ne bo snel očal tudi potem, ko bo zašlo sonce. Še naprej bo mežikal svojemu iPhonu, dokler ne konča s pisanjem sporočila ali dokler ne pogledate stran. Potem se bo pretvarjal, kot da si je tako in tako nameraval sneti tista očala (in tega ni naredil zato, ker ste ga čudno gledali).

Podobno je z obnašanjem na cesti. Zatemnjena stekla ima zato, ker je preveč gangstersko vzvišen za vaše nepoznavanje stila. Kdo pa ne mara malo skrivnostnosti? Ko se vanj skoraj zaletite, ko se vam je prikradel z vzporednega pasu in vam bo z desne ukradel mesto pred vami, si je vedno zabavno predstavljati, kako izgleda oseba za zatemnjenimi stekli, ki bi jo tisti trenutek najraje zadavili.

3. »Oligarhova žena«

Ruse pogosto kritizirajo, da zahtevamo preveč od naših žensk: da morajo biti produktivne članice družbe s polnim delovnim časom, ob tem skrbeti za otroke in hkrati izgledate, kot da v resnici ves dan samo pozirajo za revije. Nastane konflikt in upravičeno smo ruski moški kritizirani, ker prelagamo na ženske nerealna pričakovanja.

Ampak takšna redka in eksotična sorta ženske res obstaja! Navadno se vozijo v škatlastem črnem športnem terencu, enako kot jih imajo navadno radi vplivni moški. Rusinje v avtih take barve in oblike so zelo samozavestne in pogosto bogate. Resnost črne barve morda odraža njihovo prepričanje, da jim ni potrebno poudarjati svojega spola in se raje osredotočijo na svojo konkurenčnost v družbi, ki jo obvladujejo moški. Ko se ozrete po Moskvi, je črna vsekakor ta »resna« barva.

Intermezzo – lahko preberete tudi: 8 neverjetnih konceptov ruskih avtomobilov, ki niso nikoli ugledali luči sveta

Druge vplivne voznice prisegajo na bele mercedese; v 95% primerov v teh avtih na ruskih cestah opazite ženske voznice. To so drugačne ženske, to niso tiste samozadostne odločevalke, kot jih vidimo v velikih črnih džipih. V belih mercedesih so prej Rusinje, ki spominjajo na žive barbike z očkovo debelo denarnico. »Izkažejo« se z diagonalnim parkiranjem na dveh parkirnih mestih hkrati, blokirajo vhode in izhode ter ob tem čvekajo po telefonu, nato pa se čudijo, zakaj jim pet ljudi nekaj kriči skozi steklo. Če ne drugega, smo veseli, da je njihova prisotnost omejena na avtomobila. Tako je varneje za vse.

4. Osebe brez okusa za glasbo

Če slišite zoprno donečo rusko glasbo s skrajno nezdravo glasnostjo, ta najbrž prihaja iz kakšne Lade Priore, ki je ljubica Severnega Kavkaza … iz nekega razloga pa tudi Evrope. Po pisanju Avto.ru si je ta avto prislužil status najbolj priljubljenega ruskega avta v tujini po letu 2014.

Če v Rusiji nekdo iz avta nabija glasno glasbo, gre vedno za glasbo, ki je po godu enoceličnim organizmom. Hatchbacki se navadno hvalijo z novo sorto elektronske glasbe, ki je čustveno tako globoka kot televizijska jutranja telovadba. Lade priore pa se bolj nagibajo k vzhodnjaški inačici R&B-ja: severnokavkaškim pesmim v obupni ruščini, ki se navadno ukvarjajo s kompleksnimi temami, kot so tako velika žilavost, zvestoba in ljubosumnost, da bi pri priči nekoga premlatili. To naj bi izpadlo skrajno romantično, podobno kot druge čudovite lastnosti, ki jih radi vidimo v osebi.

5. Najbolj paranoični vozniki na svetu

To so ljudje, ki tako ne marajo nepravičnosti na ruskih cestah, da so se spremenili v čisto nasprotje drznih kavbojev. Če se vam res mudi na sestanek, ne kličite tistega voznika na Uberju, ker boste zagotovo zamudili. Ko se boste tresli med vožnjo in ga boste ob tem pogledali v oči, vam bo vrnil tisti pogled, kot da je on edini trezen voznik na svetu, ki pa se mu je ravnokar zmešalo. Predstavljajte si, kakšen adrenalin je dobil, ko je moral ujeti utripajočo zeleno luč, preden postane rumena! Nesrečni voznik je to nazadnje doživel pred 30 leti in se te hude izkušnje v prihodnje ne bo šel več.

Intermezzo – preberite še: Osem ruskih domačih predelav, zaradi katerih boste vzljubili GAZ-ove avtomobile

Takšen voznik vam lahko povzroči resne psihološke bolečine, ko se boste cijazili po voznem pasu za 10 drugimi počasnimi avti, namesto da bi zavil 50 centimetrov levo in vse skupaj prehitel. Kjer je omejitev hitrosti 60 km/h, bo vozil 55 (ruska policija pa bi vas ustavila šele pri 71). Vožnja s takim voznikom bo najbrž vaša najvarnejša, a tudi najhujša za vaše živce. Zavijmo proč!

6. Ne tako ruski Uber 

Ena od slabosti življenja v velemestu, kot je Moskva, je ta, da ne veš, na koga bi se obrnil za pomoč, ko se izgubiš. Že tako je slabo, da nas večina prebivalcev prestolnice pozna samo tisto, kar moramo vedeti za svojo vsakdanjo rutino. Če si se pred 20 leti usedel v taksi z moskovskim voznikom, te je ta pripeljal kamorkoli, taksisti so imeli celo Moskvo v mezincu. Jaz se ne spominjam, da bi se enkrat kakšen moskovski taksist ustavil in pogledal na zemljevid.

Danes se dogajata dve stvari: prvič, zaradi mobilnih aplikacij vsi postajajo nekakšne amebe; drugič, ta podatek se zmeša z dejstvom, da so velika ruska mesta priča ogromnemu številu priseljencev. Tako ti, nesrečna stranka, na koncu nisi stranka, ki bi se prepustila taksistu domačinu, ampak sovoznik taksista, ki se je preselil v Moskvo pred 10 dnevi in ima sedaj že licenco, da te pelje naokoli, ne da bi razumela ulične napise in komaj zna tri besede po rusko. Že tako je zelo verjetno, da varnostni pasovi sploh ne delujejo v krizni situaciji, izgubljeni voznik pa te bo na koncu še prijazno prosil, da ga oceniš s petimi zvezdicami.

Zakaj pride do tega? Preprosto: Ker si iz Moskve, si dolžan izboljšati življenje manj srečnim priseljencem na škodo tvojih delovnih obveznosti. Ne, še več: Ker si iz Moskve, si dolžan to omogočiti taksi podjetjem, ki najemajo te priseljence. Ker ta podjetja niso »tako neumna«, da bodo najemala kvalificirane taksiste, ki bi jih stali več denarja. Podobni standardi veljajo v gradbeništvu, čiščenju, strežbi in pri različnih fizičnih delih. Moskovčani teh del ne marajo opravljati, če zanje ne dobijo človeka dostojne plače.

Preberite še:

Maršrutka: nenavaden prevoz, ki ga najdete v Rusiji

Dodaj odgovor