Škandal: Kako je Slovenec kljub zavarovanju zaman iskal pomoč v ruskih bolnišnicah

Toda v orlovskih bolnišnicah niso vedeli, kaj bi naredili z njegovim zavarovanjem, narejenim pri slovenski zavarovalnici, zato so ga pošiljali proč v drugo ustanovo, kjer je Slovenec spet naletel na začudenost zdravnikov nad tujim papirjem in zavrnitev. V tretji ustanovi so ga celo poslali na oddelek za plačljive storitve, čeprav se je izkazalo, da je primer spadal pod nujne (in s tem neplačljive)! Šele potem je Slovenec na koncu vendarle dobil nujno potrebno medicinsko pomoč. A se je še naprej čudil, zakaj so nastale vse te težave in nejasnosti, ko je vendar imel aktivno zavarovanje.

Sklad za obvezno zdravstveno zavarovanje Orlovske regije je Orjol Timesu pojasnilo, da bi moral bolnišnico kontaktirati predstavnik njegove zavarovalnice, saj ni stvar medicinske ustanove, da se poskuša povezati z neko neznano zavarovalnico v tuji državi in preverjati, kako lahko plača za medicinsko pomoč zavarovancu v Rusiji. Razen v nujnih primerih. Kar pa je to bil.

 

 

 

Kakorkoli že, navedbe o nujnosti gor ali dol, sodeč po odzivih in zmedi v medicinskih ustanovah je težava očitno res bila v tem, da medicinskim ustanovam ni bilo jasno, kdo in kako bo plačal medicinsko pomoč.

Omenjeni ruski sklad za obvezno zdravstveno zavarovanje je poudaril, da bi tujec moral kontaktirati svojo zavarovalnico, ona pa bi morala kontaktirati medicinsko ustanovo, potrditi zavarovanost tega tujca z garantnim pismom, razjasniti način plačila in rešiti druga vprašanja. Očitno se v primeru težav splača kontaktirati tudi lastno zavarovalnico, ko/če je le mogoče.

Orjol Times v zaključku dodaja komentar, da je konec koncev vsako zavarovanje papir, ki ima le majhno težo v tuji državi, ker ima vsaka država svoje zakone in svoje poglede, kdo, kdaj in v kakšni obliki lahko prejme medicinsko pomoč.

VIR: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor