Sveže, sočno, rusko: Zakaj so Rusi nori na lubenice?

Ko pomislite na Rusijo, lubenica najbrž ni prva asociacija. Ampak Rusi in lubenice gredo zelo skupaj, poglejte!

Najboljši čas za lubenice je začetek avgusta, toda v trgovinah jih najdete že junija in julija.

Spet smo v tistem delu leta. Ne govorimo o počitnicah ali treh kratkih mesecih z lepim vremenom. Govorimo o času lubenic.

Predstavljajte si, da je vroč poletni dan in ste v Moskvi. Ste v avtu in se centimeter za centimetrom počasi pomikate proti naslednjemu križišču, ko se bo promet končno malo sprostil in boste le lahko prišli do svoje dače (vikenda na podeželju). Sobota je in kar kriminalno bi bilo, če ne bi imeli s seboj tudi nekaj svežih, sočnih lubenic.

Res je. Težko boste našli Rusa, ki se ne bo počutil popolno šele potem, ko bo v roke dobil lubenico, vsaj poleti. Kadar Rusi ne vdiramo v strežnike vlad drugih držav in ne pijemo vodke, se navadno družimo z družino in prijatelji na podeželskem vikendu, pečemo šašlike (ražnjiče) in jemo lubenice.

Moramo priznati, da noben poletni obrok ni popoln brez koščka tega čudovitega sadja. Rusi in lubenice gredo skupaj kot … Rusi in lubenice!

Sveže, sočno meso lubenice je skrajno osvežilno, gasi žejo in poteši dušo. Verjemite mi.

Poleti se lubenice (pa tudi melone) prodajajo povsod, najsi gre za veleblagovnice v velemestih ali najmanjših trgovinicah sredi ničesar. Stojnica vas bo pričakala kjerkoli.

V Rusiji lubenice pridelujejo zlasti v Astrahanski regiji, ki je kakšnih 800 km južno od Moskve in ima stalno toplo vreme. Pridelujejo jih tudi v nekaterih drugih regijah.

Kar ostane od dobre letine, se razdeli med vaščane. Tale mož na sliki ne čaka s pojedino in se je takoj lotil sočnega plodu.

Delo otrok ni sporno, ko gre za lubenice! Tale fant z veseljem pomaga pri žetvi, saj ve, da bo lahko tudi sam kmalu zagrizel v veliko, debelo, slastno lubenico.

Enkrat sem videl žensko z lubenico konec aprila. Sigurno ni bila tako dobra kot lubenice poleti, ampak jo razumem. Človek težko dočaka avgust.

VIR: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor