Visok Japonski obisk v Sloveniji

Predsednik republike sprejel ministra za zunanje zadeve Japonske Tara Kona

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel ministra za zunanje zadeve Japonske Tara Kona. Gre za prvi obisk zunanjega ministra Japonske v Sloveniji. Minister Kono se je predsedniku Pahorju zahvalil za sprejem in za odločitev, da se bo predsednik republike oktobra udeležil ceremonij ob ustoličenju novega cesarja v Tokiju.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad prijateljskimi odnosi med državama na različnih področjih sodelovanja – političnem, kulturnem, gospodarskem in znanstvenem. Predsednik Pahor je gosta seznanil, da je prav danes sprejel predstavnike japonske znanosti, medicine in gospodarstva: Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča (URI – Soča), Univerza v Ljubljani, Zdravstvena univerza Fujita (Fujita Health University) in Toyota so namreč sklenili začetek sodelovanja pri razvoju robotiziranih terapevtskih naprav, ki bodo invalidom, starostnikom in otrokom omogočile uspešnejšo rehabilitacijo in večjo samostojnost pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti.

Predsednik Pahor je spomnil na izjemno uspešen delovni obisk, ko je leta 2013 kot prvi slovenski predsednik obiskal Japonsko in ga je cesar sprejel v cesarski palači v Tokiu. Izrazil je zadovoljstvo nad japonskimi investicijami v Sloveniji in ocenil, da je Slovenija kot gospodarsko trdna država primerna vstopna točka v Evropo za japonska podjetja. Predsednik Pahor in minister Kono sta se pogovarjala o političnih razmerah v Aziji pa tudi o aktualnem stanju v Evropi ter ob tem potrdila, da sta državi somišljenici, ko gre za temeljne vrednote pri delovanju mednarodnega sistema, multilateralizma in vladavine prava.

Pogovor sta zaključila z oceno, da bosta državi v prihodnje sodelovanje še nadgradili. Naslednji priložnosti – po obisku predsednika Pahorja na Japonskem letos oktobra, bodo prihajajoče olimpijske in paraolimpijske igre leta 2020 v Tokiju in EXPO 2025 v Osaki.

Dodaj odgovor