Vozite avto s svojimi mislimi: Ruski »nevromobil« čez tri leta v serijski proizvodnji

Na nedavnem sejmu Innoprom 2018 v Jekaterinburgu je bil predstavljen tudi inovativen model avtomobila, ki ga je mogoče upravljati z močjo svojih misli. Snovalci načrtujejo, da bo avto na voljo po dostopni ceni ter bo zagotovil mobilnost invalidnim osebam in starejšim.

Nevromobil je projekt Državne univerze Lobačevski iz Nižnega novgoroda in Centralnega znanstveno-raziskovalnega inštituta za robotiko in tehnično kibernetiko iz Sankt Peterburga. Gre za mestni električni avtomobil V-razreda, krajši od treh metrov, v sebi pa ima edinstven sistem za odčitavanje signalov iz velikih signalov, ki jih spreminja v ukaze za vožnjo.

Avtomobil je v prvi vrsti namenjen invalidom, ki imajo bolne ude, cerebralno paralizo, multiplo sklerozo, posledice poškodb glave in drugih bolezni. Ciljno skupino predstavljajo tudi starejši vozniki, ki imajo v poznejših letih več problemov z upravljanjem vozil.

Na sejmu Innoprom-2018 smo lahko videli, kako nevromobil deluje v praksi. Sejem je obiskal tudi podpredsednik ruske vlade Dmitrij Kozak.

Po zamisli snovalcev voznik v avto vstopi v invalidskem vozičku po gibljivi zapornici skozi široka zadnja vrata. Podobno kot brezpilotni letalniki ima ta avto naprave za umetni vid, vendar bo vozilo vseeno upravljan človek, s pomočjo svojih mislih. Osnovne ukaze v vozilu bo omogočila kapa s senzorji. Voznik samo pomisli, kam bi rad zapeljal, elektronika pa bo dajala predloge in opozarjala na prepreke na poti.

Na sejmu so konstruktorji sporočili, da so pripravljeni zagnati serijsko proizvodnjo nevromobilov leta 2021, vendar še niso razkrili podjetja, ki bo zadolženo za njihovo izdelavo. V javnost je prišla tudi okvirna cena inovativnega prevoznega sredstva: 550-900 tisoč rubljev (7.500-12.500 evrov). Cenovni razpon je mogoče pojasniti z različnim naborom komponent. Močnejša, kot bo baterija v vozilu, višja bo cena. Nevromobil bo, odvisno od modifikacije, z enim polnjenjem baterije prevozil od 200 do 600 kilometrov.

VIR: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor