Yandex je zagnal prvi taksi brez voznika v Evropi

Ruski tehnološki velikan Yandex in vlada republike Tatarstan sta podpisali sporazum o razvoju samovoznega prevoza v tej ruski republiki. S tem sporazumom so v tehnološkem parku Innopolis zagnali prvi taksi brez voznika v Evropi, poročajo mediji na podlagi Yandexovega sporočila za javnost.

Sporazum sta podpisala predsednik Tatarstana Rustam Minnihanov in generalna direktorica Yandexa v Rusiji Jelena Bunina, nakar se je s taksijem osebno zapeljal tatarstanski voditelj. »Prepričan sem, da je samovozni avtomobil bolj zanesljiv od voznika, ki je kupil svoje vozniško dovoljenje, takšnih pa je veliko,« je ob vožnji komentiral Minnihanov.

Bunina pa je dogodek označila za »pravi tehnološki preboj« in poudarila: »Prvič v Evropi bo res za vse na voljo prevoz z vozilom brez voznika.«

Redni promet v Tatarstanu

V Innopolisu so že vzpostavili prvo omrežje za brezpilotni taksi s petimi postajami okrog univerze, stadiona, medicinskega centra, stanovanjske četrti Zion in Poslovnega centra Popova. Trenutno ponujajo brezplačne poskusne vožnje vsem zainteresiranim prebivalcem. Potnikom v notranjosti dela družbo še vedno prisoten inženir, ki bdi nad izvedbo poskusnih voženj in nadzoruje delovanje vseh sistemov avtomobila.

V Yandexu so se za to lokacijo odločili zato, ker je Innopolis eno od središč ruske IT-panoge, »svojevrstno mesto prihodnosti, kjer ustvarjajo in testirajo informacijske tehnologije ter imajo celostno mestno okolje«.

Spomnimo, da je Yandex.Taxi brez voznika konec junija prevozil 780 km po avtocesti od Moskve do Kazana, 99% poti je potekalo v avtomatičnem režimu brez voznika. Že februarja smo lahko videli preizkuse v Moskvi v snežnih razmerah. Seveda pa so bila to še testiranja, med katerimi so se vozili samo Yandexovi uslužbenci, medtem ko je sedaj v Innopolisu prevoz brez voznika prvič na voljo za »navadne smrtnike«.

Kaj pa promet brez voznika vsej Rusiji?

Generalna direktorica Yandexa v Rusiji Jelena Bunina je pojasnila, da ne bo minilo veliko let, preden bomo lahko videli avte brez voznikov tudi po cestah po vseh državi. »Najverjetneje se bo to zgodilo hitro, v kratkem času se bo bistveno spremenila podoba prometa,« je prepričana šefica ruskega tehnološkega velikana.

Ruska medijska hiša RBK je še spomnila, da je konec junija francoski konkurent Renault v Normandiji začel testirati svoj električni avtomobil brez voznika Renault Zoe. Takrat so v avtomobilskem velikanu zatrjevali, da bo avto dostopen javnosti že do konca tega leta.

Dodaj odgovor