Zakaj poleti ne vozimo z zimskimi pnevmatikami?

Zimska oprema mora biti na vozilih po zakonu o cestnem prometu nameščena med 15. novembrom in 15. marcem, ter v zimskih razmerah, ki se pojavijo zunaj omenjenega obdobja. Zimske pnevmatike so namenjene za vožnjo pri temperaturah do +7 stopinj celzija. Ob višjih temperaturah se takim pnevmatikam poslabšajo karakteristike, kar pomeni, da je obraba večja, daljša zaviralna pot ter večja poraba goriva. Zimske pnevmatike niso le muha enodnevnica. Z njimi imate na cesti sicer večjo porabo kot pri letnih, ampak pozimi tudi boljši oprijem.
Kaj pa celoletne pnevmatike?
V primerjavi z letnimi pnevmatikami zagotavljajo manj oprijema in manj občutka pri krmljenju, so glasnejše in nekoliko dvignejo porabo goriva. So pa v primerjavi z letnimi boljše za srednje močne snežne razmere. Kakšen pa je oprijem v snegu? Boljši kot z letnimi in slabši kot z zimskimi. So neke vrste kompromis za tiste, ki živijo v področjih, kjer jih sneg redko doleti in morajo pač zakonsko avto obuti v zimskem času. Strokovnjaki jih ne priporočajo. A stranke se same odločijo v kaj bodo obule svoj jekleni konjiček.
A lahko vozim zimsko pnevmatiko poleti?
Lahko, a vam tega ne priporočamo, saj boste imeli večjo porabo in daljšo zavorno razdaljo. Najbolj optimalno in varno je, da imate za poletje letne pnevmatike in za zimo zimske. Saj tudi pozimi ne hodite okoli v natikačih in verjamemo, da poleti ne hodite okoli v Alpina gojzerjih, razen seveda če greste na triglav.
Zunanja zgradba!
Že na prvi pogled se letne pnevmatike razlikujejo od zimskih. Zimska pnevmatika ima na profilu številne lamele, ki zagotavljajo boljši oprijem v snegu in ledu. Letna pnevmatika vožnji v takšnih razmerah ni namenjena. Tudi 4×4 pogon vam v snegu in ledu nič ne pomaga, če imate obute napačne pnevmatike. Bloki na tekalni površini letne pnevmatike so bolj togi. Takšna zasnova povečuje površino s katero se pnevmatika dotika vozne podlage in v dobrih razmerah zagotovi krajšo zavorno pot.
Notranja zgradba!
Zimske pnevmatike imajo dodane več silike in so zato občutno mehkejše. To je kemija. Silika je manj občutljiva na nizke temperature in zagotavlja, da gumena zmes ohranja potrebno mehkost. Nad temperaturo 7 stopinj se začnejo zimske pnevmatike pregrevati in izgubljajo svoje pozitivne vozne lastnosti. Zato je veliko večja tudi poraba goriva in obraba pnevmatike.
Zakaj ne voziti zimske pnevmatike poleti?
Zimska pnevmatika vožena poleti bo postala naslednje leto trša in tudi zato prihodnjo sezono na snegu več ne bo imela lastnosti, ki bi jih od nje pričakovali.

Dodaj odgovor