Zakaj so bili Rusi nori na avtomobile Volga?

Volga je bila med najbolj priljubljenimi znamkami v Sovjetski zvezi, najraje sta jo imela tudi Vladimir Putin in Jurij Gagarin. V vzhodni Evropi je postala predmet oboževanja in temačnih urbanih legend.

Avtomobile Volga so izdelovali v tovarni GAZ (Tovarna avtomobilov Gorki).

Vsak sovjetski ljubitelj avtomobilov je sanjal o takem avtu. Volge so bile velike in prostorne, veliko bolj udobne od »ljudskih« Žigulijev.

Vendar so si lahko Volgo privoščili le redki. Naročila za te drage avte so bila vnaprej rezervirana za razne državne uradnike in organe, slavne umetnike, kulturnike itd.

GAZ-21 je bil prvi avto iz serije Volga in se je pojavil leta 1956. Črn avto s posebnim modrim salonom so predstavili Juriju Gagarinu po njegovem uspešnem poletu v vesolje leta 1961. To je bil Gagarinov glavni avto poleg Matre D’Jet 5, ki jo je dobil v dar od Francozov.

Med sodobnimi predanimi oboževalci Volge je tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Leta 2005 je popeljal ameriškega predsednika Georgea W. Busha v svojem GAZ-21.

Črne volge so pogosto uporabljali pripadniki KGB-ja in so v bistvu postale neuradni simbol sovjetskega komiteja državne varnosti. Agenti so imeli še posebej radi model GAZ-24-24, ki je lahko dosegel do 170 km/h in s tem spadal med najhitrejše sovjetske avtomobile.

Zaradi strahu pred KGB-jem so okoli Volge nastali celi kupi mitov. V 60-ih in 70-ih je na Poljskem in Madžarskem krožila mračna urbana legenda o črnih Volgah, v katerih naj bi se prevažali duhovniki, menihi, satanisti, vampirji ali celo sam Satan, ki so ugrabljali majhne otroke in prodajali njihove organe bogatim Zahodnjakom in Arabcem.

GAZ-24-95 je bil zamišljen kot novo terensko vozilo za vojsko in policijo ter kot lovsko vozilo za sovjetske voditelje. Vendar je bilo prezapleteno za izdelavo in vzdrževanje, zato je luč sveta ugledalo samo pet primerkov, projekt pa je bil kmalu opuščen.

GAZ-3102 je izšel v omejeni izdaji za uradnike srednjega ranga, ki se niso mogli ravno peljati v limuzinah, a so potrebovali določeno stopnjo udobja in varnosti.

Zadnji model, Volga Siber, se je pojavil leta 2008. Žal so se zaradi svetovne gospodarske krize in slabega domačega povpraševanja ambiciozni načrti hitro porušili, zato so leta 2010 proizvodnjo teh avtov opustili.

Danes ideja o avtomobilih Volga živi v glavah nekaterih konceptualnih oblikovalcev, ki predlagajo zasnove za nove »volge« prihodnosti. Kako vam je na primer všeč tale nova Volga za sodobna velemesta? Bojda pa tudi sama tovarna GAZ že pripravlja nov avto Volga GAZ 5000 GL.

Dodaj odgovor