Presenečenje na sejmu MAKS: Prikazan edini primerek poskusnega lovca Su-47

Eksperimentalni model ruskega lovskega letala, ki je bil javnosti prikazan že leta 2007, je na letošnjem sejmu MAKS-2019 postal svojevrstno presenečenje in ena glavnih atrakcij.

Letalski portal The Aviationist piše o pojavu zelo redkega eksperimentalnega lovca Su-47 Berkut na letalskem sejmu MAKS-2019. Tako redkega, da je bil narejen dejansko samo en primerek, ki je svoj prvi polet opravil septembra leta 1997 in povzročil veliko zanimanje takratnih zahodnih letalskih strokovnjakov.

Lovcu Su-47 pravijo tudi »Zlati orel«, po NATO klasifikaciji pa je znan kot Firkin. Letalo je bilo narejeno za preizkus funkcionalnosti določenih novih sistemov, ki so se takrat razvijali. A najbolj izstopajoča lastnost tega eksperimentalnega lovca so krila z negativnim naklonom. Ta omogoča boljšo okretnost v zraku, a hkrati povzroča tudi večjo obremenitev kril, ki se lahko pod obtežitvijo (npr. pri nošenju raket) v zraku zvijajo.

Lovec ima t. i. fly-by-wire elektronski krmilni sistem za posredno upravljanje, trup pa je bil delno sestavljen iz kompozitnih materialov in karbonskih vlaken. Su-47 je služil kot testna platforma za preizkušanje določenih tehnologij, ki so bile kasneje uporabljene v razvoju lovca pete generacije Su-57. Lovec je tudi že imel notranje prostore za rakete, dovolj prostora v nosu za sodoben radar ter nizek radarski presek.

Dodaj odgovor