V Moskvi se lahko usedete v avtomobil Putinove znamke Aurus – zastonj!

V Moskvi se lahko usedete v avtomobil Putinove znamke Aurus – zastonj! Tisti, ki niste v Rusiji, pa si ga tukaj poglejte od blizu.

Proizvajalec avtomobilov ruske znamke Aurus, ki z vozili zalaga tudi predsednika Vladimirja Putina, je avgusta odprl poseben razstavni prostor v poslovni četrti Moskva City v ruski prestolnici.

Tam ponosno stoji rezultat šestih let dela. To je Aurus Senat, sedan premium razreda, ki bi se moral uveljaviti v tržni niši znamk kova Rolls Royce in Bentley.

Putinova limuzina znamke Aurus v Beogradu, 17. 1. 2019

Avto je oblikoval in izdelal državni avtomobilski raziskovalni inštitut NAMI ter dobil veliko marketinško promocijo, ko se je Putin z aurusom predstavil na dan svoje inavguracije maja 2018.

Avgusta 2019 je bil prvi avtomobil te znamke razstavljen pred javnostjo. Ob nastanku tega članka pa je Aurus Senat na ogled v razstavnem prostoru podjetja v stolpu IQ-District v poslovni četrti Moskva City.

To je luksuzen avto masivnih dimenzij, saj je dolg 5,63 metra in širok 2,2 metra. Poganja ga 4,4-litrski bencinski motor, ki razvije 598 konjskih moči. Za hitrejši pospešek skrbi dodatni električni motor z 62 KM.

Glavni motor je bil proizveden v Rusiji v sodelovanju z nemškim Porsche Engineering.

Žal še ni mogoče preizkusiti obnašanja avtomobila med vožnjo, ker model v Rusiji še ni dobil državnega certifikata za uporabo na javnih cestah. Podjetje obljublja, da bo zadeva rešena do leta 2020, in takrat bo avto mogoče tudi kupiti.

Za standardno različico vozila Aurus Senat je bila najavljena cena 18 milijonov rubljev (245.000 €). SUV in limuzina (prav slednjo uporablja Putin) bosta predvidoma dražja, v tem razstavnem prostoru pa za zdaj nista na ogled.

»Limuzina je en meter daljša od Senata, opremljena je s pregrado, ki loči voznika in potnike, ter dvema dodatnima sedežema. Povečini jo bodo proizvajali v obliki oklepnega avtomobila,« je povedal vodja Aurusovega razstavnega prostora Aleksander Mihailov.

Mikhailov je jasno povedal, da bo sedan Aurus Senat na trgu leta 2020, čas prihoda limuzine in SUV-ja pa še ni znan.

Za nakup avtomobila se je vnaprej naročilo že 500 zasebnih interesentov, ki bodo lahko prevzeli vozilo po opravljeni certifikaciji in dobavi. Sicer drži, da to prednaročilo interesenta še ne zavezuje h končnemu nakupu, je razložil Mihailov.

Vozila Aurus bodo proizvajali v tovarni Yelabuga Sollers v Tatarstanu, ki je prej proizvajala avtomobile znamke Ford. Odločitev za uporabo tega obrata je padla zaradi manjših stroškov, ker bi bila gradnja čisto nove tovarne preveliko finančno breme za tako mladega proizvajalca.

Ime znamke Aurus izhaja iz latinske besede aurum (zlato – Au) in Rusije (rus), zato jo mnogi dojemajo kot simbol ruske samozadostnosti.

Dodaj odgovor