Matej Tonin: Hrvati objavljajo FAKENEWS

O zadnji obveščevalni aferi se je na socialnih omrežjih razpisal član NSI Matej Tonin. Objavil je sledeč zapis:

Članek “Otkrivamo: Slovenska strana sama objavila da je varala u arbitraži s Hrvatskom” Večernjega lista predstavlja pričakovan in standardni manever hrvaške obveščevalne službe. Članek je fakenews v službi hrvaških interesov.

Omenjeni članek se pojavlja v časopisu, ki ga hrvaška obveščevalna služba redno uporablja za lansiranje lažnih zgodb v hrvaško korist. V članku je veliko netočnosti. Največja laž pa je to, da je bila Slovenija oziroma SOVA vpletena v prikrivanje nezakonite komunikacije med Drenikovo in Sekolcem. Če bi to držalo, potem Hrvati te komunikacije zagotovo ne bi prestregli.

V članku Večernjega lista se namerno mešata dve zadevi, čeprav gre za dve popolnoma različni stvari. Eno je nedovoljena komunikacija Sekolec-Drenik, drugo pa je komunikacija znotraj slovenske projektne skupine (slovenska ekipa, ki je delala na arbitraži). Logično je, da je SOVA poskušala narediti vse, da hrvaška stran v postopku arbitraže ne bi prišla do slovenskih argumentov in stališč, zato je slovenski projektni skupini nudila zaščito. V omenjenem članku Večernjega lista pa avtor poskuša prikazati, da je SOVA ukrepe, ki so bili namenjeni slovenski projektni skupini, dejansko delala za zaščito nedovoljene komunikacije Drenik in Sekolec. To je čista laž. V članku tudi netočno navajajo, da bo sodišče EU razsojalo ali Hrvaška upravičeno zavrača arbitražno razsodbo. Sodišče EU se ne bo ukvarjalo z arbitražno razsodbo, ampak s hrvaškimi kršitvami evropskega pravnega reda.

V javnem delu poročila KNOVS ni navedeno ničesar, kar javnost že ne bi vedela pred objavo poročila.

Pričakujem, da bo slovenska politika enotno obsodila fakenews Večernjega lista. Upam, da del slovenske politike hrvaški fakenews ne bo poskušal uporabiti za obračun s KNOVSom.

Pred KNOVSom je nekaj pomembnih pričanjj, ki so povezana z blokado civilnega nadzora nad obveščevalnimi službami, zato obstaja možnost, da bo hrvaški fakenews uporabljen za diskreditacijo KNOVS.

Dodaj odgovor