Prihaja novi ruski postapokaliptični film Avanpost. Zakaj si ga je vredno ogledati?

Zdi se, da je ruska filmska industrija končno našla svoj odgovor na Blade Runner 2049 ali Resident Evil, ki deluje zelo obetavno. Naštevamo razloge, zakaj je Avanpost vreden vašega časa.

Življenje na Zemlji, kot smo ga vajeni, se v trenutku spremeni. Neznana katastrofa nenadoma pobije milijarde ljudi in svet se pogrezne v temo. Preživi samo majhen del Rusije – zadnji preostali delček civilizacije, ki je izgubil popolnoma vse stike z ostalim planetom. Ko se za izvidniki, ki so bili poslani onkraj meje v neznano cono, izgubi vsakršna sled, preživeli ugotovijo, da se katastrofa ni zgodila po naključju …

Prvi ruski postapokaliptični film

Rusija nikoli ni proizvajala velikih filmov na postapokaliptično tematiko, saj to nikoli ni bil del ruske (ali sovjetske) kinematografske tradicije. No, vse do izida Avanposta. Sedaj lahko kmalu pričakujemo še filme in serije v stilu The Walking Dead, Knjige odrešitve ali Pobesnelega Maxa z ruskim pridihom.

To ni še en film o zombijih

Jegor Baranov/TV-3, 2019

Po ogledu trailerja boste morda rekli: »Ah, to je še en film o zombijih, kjer virus okuži cel svet itd …« Seveda vam ne bomo ničesar razkrivali, a Avanpost res ni samo to. Gre za naslednjo generacijo ruskega znanstvenofantastičnega filma, ki jemlje zgled (ne kopira) iz klasikov, kot so Resident Evil, Osmi potnik, Prometej in Blade Runner.

Rusija je poslednje oporišče

Jegor Baranov/TV-3, 2019

Ste naveličani hollywoodskih postapokaliptičnih filmov, kjer cel svet umre, samo ZDA tako ali drugače preživijo? No, mi zagotovo smo! A zdaj se ponuja alternativa. Spoznajte novo »poslednje oporišče« človeštva – Rusijo. Ne celotno Rusijo, v bistvu samo njen zahodni del z Moskvo in okoliškimi regijami ter deli Baltika, Ukrajine in Finske – t. i. krog življenja. Onkraj njega so tema, smrt in neznano … ter še nekaj drugega. Zombiji, mutanti, pošasti? Kdo bi vedel. A ena stvar je jasna – za preživele so se težave šele začele.

Ljubezenska zgodba (končno) ni več v ospredju

Jegor Baranov/TV-3, 2019

Predstavljajte si, da greste v kino na ogled vojne drame Stalingrad. Pričakujete brutalne spopade v prikazu ene najpomembnejših bitk druge svetovne vojne, namesto tega pa vam film postreže s popolnoma odvečnimi ljubezenskimi scenami, medtem ko se vojna odvija nekje v ozadju. To je žal pogost pristop ruskih režiserjev, ki ga skoraj zmeraj (nesrečno) ponavljajo v znanstvenofantastičnem in vojnem žanru. Romantični vložek jih pokvari in jih spremeni v nekakšno melodramo. Vprašajte se, ali bi z veseljem gledali Osmega potnika, če bi bila večina filma posvečena ljubezenskemu razmerju med Ellen Ripley in desetnikom Dwaynom Hicksom, medtem ko bi pošastni nezemljani robantili nekje v ozadju.

No, zdaj se zdi, da so filmarji končno prisluhnili ogorčeni ruski publiki. Avanpost ni zgodba o ljubezni. Seveda je tudi ta del zgodbe, a ni tako vsiljiv, da bi gledalec pozabil, da gleda znanstvenofantastični film.

Popolni film za ljubitelje orožja

Jegor Baranov/TV-3, 2019

Vas zanima, kako bo ruska vojska izgledala v bližnji prihodnosti? Potem dobrodošli v kino! Tanki, oklepniki in avtomatski topovi. Hibridni zrakoplovi, štirinožni roboti, ki tekajo z vojaki in seveda vsakovrstno ročno orožje.

Filmsko glasbo je prispeval Linkin Park

Presenečenje za vse oboževalce skupine Linkin Park! Mark Shinoda je napisal glavno temo za film. »Ko mi je režiser Jegor Baranov poslal izsek iz filma, sem takoj dobil idejo, kakšen komad želim narediti. Napeta in vznemirjujoča narava filma me je takoj prevzela,« pravi.

Vir: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor