V Veržeju praznovali strpnost in sožitje

Predsednik republike v Veržeju: “Danes praznuje strpnost in sožitje”

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil svečane prireditve ob 70. obletnici ustanovitve vzgojnega zavoda v Veržeju in 50. obletnici šolske zgradbe Osnovne šole Veržej.

Gojence zavoda, osnovnošolce, vrtčevske otroke, starše in prijatelje ustanov je nagovorila gospa Marija Ferenc, ravnateljica osnovne šole: “Vesela in ponosna sem, da mi je, ob podpori odličnega kolektiva, dana možnost odpirati pot v prihodnost številnim mladim generacijam. Tudi tistim, katere je neugoden splet življenjskih okoliščin pripeljal k nam, v Veržej.”

Zbrane je pozdravil tudi Slavko Petovar, župan Občine Veržej. Zahvalil se je občankam in občanom, ker že sedemdeset let brez predsodkov sprejemajo gojence zavoda. V vseh teh letih ni bilo zaznati nestrpnosti in nerazumevanja: “Po začetni previdnosti smo zgradili zaupanje in stkali pristne prijateljske vezi. To je dobra praksa integracije vzgojnega procesa.”

Predsednik republike je vsem čestital za visoki obletnici in se zahvalil za vabilo na slovesnost: “Danes se z vami veselim slavne preteklosti in zrem v vašo sijajno prihodnost.”

Spomnil je, da smo prejšnji teden obeležili 30. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah, ki države podpisnice in družbe v njih zavezuje, da otrokom omogočijo srečno otroštvo in jim ne glede na razlike med njimi omogoča enake možnosti za razvoj: “Da lahko razvijejo svoje talente in se oblikujejo v ustvarjalne in svobodne osebnosti. To je v okoliščinah, kjer imajo otroci v mladosti posebne izzive, še kako zelo pomembno.” Predsednik Pahor se je zahvalil lokalni skupnosti, ker medse tako čudovito sprejema zavod in njegove gojence: “Želim si, da se praznovanju sožitja in solidarnosti pridružijo vsi v Sloveniji.” Pedagoškemu zboru pa je izrekel občudovanje in podporo, saj mlade ljudi vzgajajo v ustvarjalne in svobodne osebnosti in se bodo znali spopasti z izzivi sodobnega časa ter v prihodnost zreti z upanjem in ne strahom.

“To ni enostavno poslanstvo, zato je toliko bolj dragoceno,” je zaključil predsednik republike.

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor ravnateljici Mariji Ferenc predal Zahvalo ob 70. obletnici ustanovitve vzgojnega zavoda v Veržeju za pomembno in družbeno odgovorno poslanstvo, ki ga zaposleni opravljajo na področju vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov.

V kulturnem programu so skupaj sodelovali vrtčevski otroci, osnovnošolci in gojenci zavoda.

Dodaj odgovor