Vlada Združenega Kraljestva prepovedala ‘fracking’ v Angliji!

Med tem, ko se premier Boris Johnson pripravlja na predčasne volitve, se je njegova vlada odločila za presenetljiv obrat pri pridobivanju plina iz naftnega škrilavca, pri čemer citirajo skrb javnosti in tehnološke omejitve pri napovedovanju vplivov ‘frackinga’ na okolje.

Administracija premierja Johnsona je v petek najavila, da bodo »sprejeli domnevo proti « novim projektom hidravličnega lomljenja (tj. ‘Frackinga’), »dokler ne bodo predloženi novi, prepričljivi dokazi«.

Odločitev je sledila novi znanstveni študiji, ki jo je objavila OGA (Oil and Gas Authority), ki je ugotovila, da je nemogoče izločiti »nesprejemljive vplive« na skupnosti v bližini lokacij ‘frackinga’, tako kot je nemogoče napovedati » verjetnost ali magnitudo potresov povezanih z hidravličnim lomljenjem.«


Kritiki hidravličnega lomljenja – ki vključuje vbrizgavanje kemikalij v tla z velikim pritiskom, pri čemer se naftni škrilavec lomi in s tem sprošča pline – že dolgo časa kritizirajo to dejavnost, zaradi nepredvidljivih učinkov na okolje, prav tako pa zaradi vplivov na odvisnost Velike Britanije od fosilnih goriv, kar pa želijo okoljevarstveniki po stopnjah izločiti.

Vlada je tudi potrdila, da ne bo nadaljevala z »predlaganim načrtovanimi reformami za razvoj pridobivanja plina iz škrilavca«, ki so bile v obdelavi že od lanskega leta, vendar bodo zdaj opuščene.

V nasprotju s petkovo potezo, je Johnson pozdravljal hidravlično lomljenje kot »veličastno novico za človeštvo«, ter je pozival razvijalce Združenega Kraljestva naj »ne pustijo nobenega kamna neobrnjenega in ‘nefrackiranega’« v njihovih podvigih za pridobivanje plina iz škrilavca, vendar zaradi približevanja predčasnih volitev se premier Johnson nagiba k pridobivanju volivcev izven njegove desno usmerjene baze volilcev.

To potezo bi lahko razložili preprosteje, toda je raziskava v avgustu pokazala, da je na Old Blighty verjetno bilo veliko manj plina iz škrilavca, kot se je do sedaj predvidevalo, saj je hidravlično lomljenje doprineslo v državo zgolj goriva za desetletje– pet krat manj kot je bilo ocenjeno v 2013.

Združeno Kraljestvo je Britancem, katerih na tisoče umre vsako zimo, ker si ne morejo segrevati domov, zagotovilo, da bo država, med tem ko dela na svetlejši prihodnosti obnovljivih energijskih virov ter obdržala “raznoliko oskrbo s plinom” iz drugih virov.

Vir: RT

Dodaj odgovor