Znanstveni predlogi kako izboljšati svoj spomin

Sploh ni dvoma, da je kreacija in urejanje spomina ena najpomembnejših funkcij, ki jih imajo naši možgani, ki spomine in informacije shranjujejo za kasnejše obnavljanje. Brez možganov bi preprosto pozabili kako se lotiti najpreprostejših in vsakdanjih opravil, prav tako pa ne si nebi mogli ustvariti spominov. Bilo bi kot da bi se na novo rodili vsakih 5 sekund ker bi bili v stanju popolnega ne-vedenja.

Toda starejši kot smo, vedno bolj vplivajo na naše kognitivne sposobnosti bolezni kot so demenca in Alzheimerjeva bolezen, ki omejijo funkcionalnost naših možganov in nam prizadenejo najpomembnejše dele in funkcije le-teh. V določenih primerih se sploh ne rabimo postarati, saj konstanten stres in nezdrav način življenja isto vplivata na možgane kot starost.

Na srečo nam ni več treba samo posedati in dopuščati, da nam možgani spolzijo iz kontrole, saj smo lahko zelo proaktivni in z določenimi dejavnostmi poskrbimo, da ostanejo v najboljšem stanju. Tukaj je le nekaj načinov, kateri jih znanstveniki priporočajo, s katerimi ohranimo maksimalno funkcionalnost možganov:

  1. Poostrite možgane s mnemomehaničnimi sredstvi – Mnemomehanična sredstva so tehnike, ki se jih oseba lahko posluži, da izboljša ohranjanje informacij. Novejše raziskave pa prav tako kažejo, da pomagajo pri izboljšavi možganov. To pa zato ker ta sredstva delujejo kot nekakšen trening za možgane, ki prisilijo možgane k temu, da začnejo sklepati nove kognitivne povezave.
  2. Redna fizična vadba – Tako je, prav ste prebrali. Kot kažejo raziskave lahko len in stagnirajoč življenjski slog škodi možganom in povzroča izgubo spomina. Tako da, obujte tekaške copate in se odpravite telovadit! Pomagalo bo vam in vašim možganom.
  3. Igranje videoigric – Tako je! Primite v roke kontroler in preživite nekaj ur z vašo najljubšo videoigro. Nove raziskave kažejo, da video igrice in podobni hobiji zelo pospešujejo določene dele možganov, ki skrbijo za dober spomin. Vendar ne pretiravati, preveč vam lahko tudi škodi.
  4. Jejte več zelenjave – To vas verjetno ne čudi, saj je splošno znano, da je zelenjava izredno zdrava za vaše telo in možgane. Veliko raziskav in člankov nam kaže, da sadje in zelenjava zmanjšujeta oksidativni stres v vaših možganih prav tako pa ohranjata maksimalne kognitivne sposobnosti.
  5. Zmanjšajte stres – Raziskave kažejo, da močan in ponavljajoč stres močno škoduje našim možganom in zmanjšuje kognitivne sposobnosti. Tako da, poskušajte upočasniti življenjski tempo, in se malo sprostite. Pomaga vam lahko meditacija, sprehod ali pa miselne vaje, ki znižujejo nivo stresa.

Dodaj odgovor