Najbolj nenavadni dinozavri, ki so živeli na ozemlju današnje Rusije

“Ruski dinozavri, kot tudi tudi kače na Irskem, so izjemni samo zato, ker jih ni tam,” je konec 19. stoletja zapisal znani ameriški paleontolog Othniel Charles Marsh. In res so jih iskali zelo dolgo brez uspeha. Zakaj? Proti “ruskim dinozavrom” so bili namreč kar štirje dejavniki.

Prvič, v dobi mezozoika, ko so živeli dinozavri, je bila tretjina sodobnega ozemlja Rusije morje, dinozavri pa so v klasičnem pomenu tega izraza živeli na kopnem. Sicer so na tem območju našli orjaške mozazavre, ihtiozavre ali pleziozavre, vendar ti spadajo med morske kuščarje.

Drugič, da bi našli dinozavre, je potrebno, da se njihovi ostanki znajdejo v tako imenovanih “mestih kopičenja usedlin” (jezera, močvirja, morska obala), kjer jih lahko hitro pokrije sediment, da jih prej ne pojedo druge živali in bakterije ali pa uničijo veter, sonce ali voda. Se pravi, njihovi ostanki bi morali imeti srečo, da preživijo, vendar se to ne dogaja tako pogosto.

Tretjič, za razliko od Amerike, kjer je veliko pustinj, ki niso primerne za kmetijstvo in so zelo ugodne za iskanje dinozavrov, je v Rusiji večina potencialno “dinozavrskih” ozemelj pokrita z nedostopnimi gozdovi, v katerih ni mogoče izvesti iskanj.

In končno, četrtič, banalno pomanjkanje specialistov. Zgodovinsko gledano jih je bilo v Rusiji zelo malo, trenutno pa ni več kot 10 aktivnih paleontologov.

Kljub vsem težavam so na ozemlju sodobne Rusije našli dinozavre. Čeprav še niso identificirali vseh najdenih drobcev, je danes znanih veliko različnih vrst dinozavrov, ki so nekoč živeli na ozemlju sodobne Rusije. Predstavljamo vam 14 najbolj zanimivih.

1. Niponozaver (lat. Nipponosaurus) (otok Sahalin)

Mariana Ruiz Villarreal

Rastlinojedi dinozaver z račjim kljunom, ki je živel v dobi Zgornje krede (pred 85–70 milijoni let), je bil odkrit v južnem delu otoka Sahalin leta 1934, ko je bilo to ozemlje še Japonsko. Japonski znanstveniki so ga opisali in odpeljali s seboj, in ko je otok postal ruski, tukaj ni ostalo več nič niponozavrov. Toda upanje nikoli ne umre, morda se najde še kakšen primerek!

2. Amurozaver (lat. Amurosaurus) (Blagoveščensk, Amurska oblast)

Debivort (CC BY-SA 3.0)

Leta 1991 je bil opisan še en dinozaver z račjim kljunom, ki je živel na ozemlju Rusije pred približno 70–66 milijoni let in je dobil svoje ime po reki Amur. Na prve kosti teh dinozavrov so ruski znanstveniki naleteli že na začetku 20. stoletja, vendar jim precej časa ni uspelo poustvariti podobe starodavne živali. Zdaj je znano, da je šlo za precej velike rastlinojede dinozavre (3 metre v vihru) z grebenom na glavi, ki je imel v ustih nekaj tisoč zob, zaradi česar je lahko zmlel skoraj vsako hrano. Poleg tega so našli tudi zobe, predelane z želodčnim sokom, kar pomeni, da je lahko pogoltnil tudi stare zobe!

3. Olorotitan (lat. Olorotitan arharensis) (Kundur, Amurska oblast)

DiBgd (CC BY-SA 3.0)

V istih krajih so našli še enega velikega dinozavra z račjim kljunom – olorotitana. V dolžino je lahko dosegel 12 metrov, imel je večji votel greben, ki so ga verjetno uporabljali za trobljenje. Fosilne kosti olorotitana so bile najdene leta 1991, leta 1999 pa je bilo odkrito skoraj popolno okostje, kar je bila prva najdba popolnega okostja dinozavra v naravni artikulaciji na ozemlju Rusije.

4. Kerberozaver (lat. Kerberosaurus) (Blagoveščensk, Amurska oblast)

cisiopurple/deviantart.com

Rastlinski kerberozaver ali cerberozaver, poimenovan po starogrškem troglavem psu Kerberu (Cerberusu), so našli tudi na bregovih reke Amur, na mestu, ki je bilo staro 70–66 milijonov let. Po mnenju znanstvenikov je bil velik kuščar, dolg približno 10 metrov, in kljub dejstvu, da ni imel grebena, je še vedno imel številne znake, ki so ga razvrščali k dinozavrom z račjim kljunom, in sicer: širok kljun in številni zobje, s katerimi je trl hrano.

5. Kulindadromeus (Kulinda, Zabajkalski kraj)

Grb Černiševskega okrožja Zabajkalskega kraja

Grb Černiševskega okrožja Zabajkalskega kraja Anna Garcia

Nobu Tamura (CC BY-SA 4.0)

Rastlinojedi kulindadromeus je živel na ozemlju Zabajakalskega kraja pred približno 150 milijoni let, ruski znanstveniki so ga odkrili leta 2010. Najdeno je skoraj popolno okostje z odtisi kožne površine, ki je postalo ena najbolj edinstvenih najdb v Rusiji. Bil je dvonogi dinozaver dolg 1,5 metra, ki je imel na različnih delih telesa različne kožne površine: tri vrste lusk na zadnjih okončinah, repu, glavi in ​​prsih, tri vrste perja na nadlahtnici, stegenskih kosteh in golenih. Najdba je bila pomembna ne le za znanstvenike, temveč tudi za lokalno upravo – na grbu Černiševskega okrožja Zabajkalskega kraja se je pojavila podoba prvega pernatega dinozavra.

6. Psitakozaver (lat. Psittacosaurus) (Šestakovo, Kemerovska oblast)

Grb Čebulinskega okrožja, Kemerovska oblast

Grb Čebulinskega okrožja, Kemerovska oblast

Nobu Tamura (CC BY-SA 4.0)

Še en dinozaver, ki je postal del regionalnega grba, in je bil odkrit v Sibiriji leta 1953. Rastlinojedi dinozaver iz obdobja krede (pred 129-113 milijoni let), “sibirski psitakozaver”, je dosegel dolžino do 185 cm in tehtal do 30 kg ter bil opisan kot največji predstavnik te vrste. Zaradi svojega nenavadnega videza ga imenujejo tudi “dinozaver-papiga”: imel je kljun, izrastke podobne rogovom in nekakšne špice ali perje na repu.

7. Kilesk (Šaripovo, Krasnojarski kraj)

cisiopurple/deviantart.com

Ena najzanimivejših najdb v Krasnojarskem kraju je prvi plenilski dinozaver, ki ga je v Rusiji blizu mesta Šaripovo našel lokalni zgodovinar in ljubiteljski paleontolog Sergej Krasnolutski. Dinozaver, ki so ga poimenovali “Kilesk”, je živel pred približno 168-166 milijoni let in je bil eden najstarejših sorodnikov znanega tiranozavra rex-a! V dolžino je dosegel 5-6 metrov, v višino pa 1,7 metra, tehtal pa je do 250 kg.

8. Stegozaver (lat. Stegosaurus) (Šaripovo, Krasnojarski kraj)

Getty Images

Na istem mestu je Krasnolutski našel tudi orjaško okostje rastlinojedega stegozavra, starega približno 175 milijonov let. To je eden najcelovitejših okostij, ki ga najdemo v Rusiji, in najstarejši okostnjak stegozavra na svetu. Stegozavri so dosegli približno 4 m višine, dolžine 9 m in teže do 4,5 tone. Vendar so njihovi možgani tehtali le 80 gramov. Vendar je imel sibirski stegozaver manjše parametre, približno iste velikosti kot krava in bi bil lahko praprednik njegovih večjih sorodnikov. Stegozavre so našli tudi na potoku Teete v Jakutiji – dolgi so bili približno 5-6 metrov in tehtali približno 3-4 tone.

9. Alozaver (lat. Allosaurus) (Teete, Jakutija)

Fred Wierum (CC BY-SA 4.0)

Poleg stegozavrov so v Jakutiji našli tudi ostanke enega največjih plenilcev svojega časa – alozavra. To so bile živali dolge približno 7 metrov, visoke 2-2,5 metra in tehtale eno tono. Kljub ogromni čeljusti z zobmi, zvitimi navznoter v dolžini do 10 cm, so znanstveniki ugotovili, da je njegov ugriz bil šibkejši kot pri sodobnem levu. Njegova lobanja pa je lahko zdržala silo, ki je presegla jakost ugriza za 15-krat – zato je alozaver uporabljal svojo glavo kot sekiro.

10. Ankilozaver (Ankylosaurus) (Teete, Jakutija)

Mariana Ruiz Villarreal

Oklepni rastlinojedi ankilozavri so naselili tudi ozemlje današnje Jakutije. Ostanke te starodavne živali, dolge približno 3-4 metre in visoke 1-1,2 metra, so našli na lokaciji Teete. Imeli so zelo majhne zobe, hrbet pa je bil delno ali v celoti prekrit s kostnim oklepom. Tudi na na območju Volgograda so našli ščite ankilozavrov, starih 80 milijonov let. Po mnenju znanstvenikov so bile to flegmatične živali, ki so živele v bližini vodnih virov. Idealno zaščiteni pred plenilci in težki se kljub temu niso ugrezali v močvirnatih mestih – njihovi prsti so se zaključevali s širokimi kopiti.

11. Riabininohadros (Krim)

Paleontološki inštitut Ruske akademije znanosti

Nekaj najmlajših v geološkem smislu najdb dinozavrov v Rusiji so našli tudi na Krimu. Leta 1934 so bili v bližini Bahčisaraja odkriti prvi ostanki dinozavrov, pozneje pa je slavni geolog Anatolij Rjabinin ugotovil, da najdene kosti pripadajo neznani vrsti dinozavra z račjim kljunom, starega 68-66 milijonov let. Po mnenju znanstvenikov bi lahko otok Krim postal nekakšno zatočišče riabininohadrosa, ki se je boril za preživetje. Bil je sorazmerno majhen, visok 2,5 metra in dolg do 7 metrov. Tipični rastlinojedi kuščar se je tudi rad pasel v bližini sladke vode.

12. Tengrizaver (lat. Tengrisaurus) (Gusinoozersk, Burjatija)

cisiopurple/deviantart.com

Poimenovan po glavnem božanstvu mongolsko-tjurske mitologije Tengri, so tega rastlinojedega velikana iz obdobja krede (pred 120–100 milijoni let) ruski znanstveniki opisali leta 2017 na podlagi treh repnih vretenc. To je prvi ruski zavropod, ki je prejel znanstveno ime. Dosegel je dolžino 12 metrov in tehtal do 20 ton.

13. Sibirotitan (Šestakovo, Kemerovska oblast)

cisiopurple/deviantart.com

Še eden zavropod impresivne velikosti, ki je na ozemlju Rusije živel pred približno 120 milijoni let, je Sibirotitan, uradno priznan leta 2017. Znanstvenikom so novega kuščarja pomagali opisati zobje, vretenca in križnica v dolžini približno pol metra, ki so jih našli v različnih letih v bližini vasi Šestakovo v Kemerovski oblasti – najbolj znanem najdišču ruskih dinozavrov. Ni bil največji predstavnik svoje skupine: imel je masiven dolg rep in podolgovat vrat, tehtal je približno 10 ton, njegova dolžina od glave do konice repa pa je bila približno 12 metrov. Štirinožnega sibirotitana, ki se je hranil z rastlinami, so zaradi svoje impresivne velikosti redko napadli plenilci.

14. Volgatitan (Uljanovsk)

cisiopurple/deviantart.com

Pred kratkim so konec leta 2018 ruski znanstveniki dokončali opis novega dinozavra, katerega ostanki so približno 130 milijonov let ležali v tleh na bregovih Volge. Leta 1982 so odkrili tri velikanska vretenca, nekaj let pozneje pa so na istem mestu našli še več vretenc, šele pred kratkim pa so znanstveniki lahko ugotovili, da pripadajo še neznanemu predstavniku titanozavrov. Prejel je ime volgatitan simbirskiensis ali, bolj preprosto, volgatitan. To je predstavnik velikanskih rastlinojedih dinozavrov z dolgim ​​vratom in repom, ki so živeli pred približno 65-200 milijoni let. Znanstveniki ugotavljajo, da teža starodavnega kuščarja z bregov Volge ni bila največja med svojimi sorodniki – približno 17 ton.

Dodaj odgovor