Rusija z letom 2020 na trg pošilja najcenejši električni avtomobil na svetu

Zetta bo prvi ruski električni avtomobil, večina začetne proizvodnje pa bo namenjene izvozu.

Rusija z naslednjim letom na trg pošilja prvi domači električni avtomobil Zetta (Zero Emission Terra Transport Asset). Trenutno se zanj zaključujejo certifikacijski postopki, je sporočil ruski minister za trgovino in industrijo Denis Manturov, piše The Moscow Times.

Zetto bodo proizvajalo Rusko inženirsko in proizvodno podjetje iz mesta Togliatti – prestolnice ruske avtomobilske industrije, in bo prvi električni avtomobil, proizveden v Rusiji. Dosegel bo najvišjo hitrost 120 km/h in z enim polnjenjem prevozil 200 km. Na leto bo izdelanih 15.000 vozil.

Proizvajalec Zette je zasebno zagonsko podjetje, ki je bilo ustanovljeno pred tremi leti z začetno investicijo okoli 450 milijonov rubljev (6,3 milijona evrov).

Cena posameznega vozila bo, preračunano v evre, okoli 6.300 EUR, s čimer bo Zetta najcenejši električni avtomobil na svetu v podobnem cenovnem razredu kot Renault City K-ZE in Ora R1. Zettini štirje električno indukcijski motorji, nameščeni na kolesih, proizvajajo med 46 in 97 konjskih moči, poganja pa jih 10-kilovatna baterija. Proizvodnja Zette bo 99-odstotno domača, pravijo pri proizvajalcu. Edine tuje komponente bodo baterije, uvožene iz Kitajske.

Okoli dve tretjini vozil, proizvedenih med letoma 2020 in 2021 bo namenjenih izvozu.

VIR

Dodaj odgovor