Sončne elektrarne na cerkve: Evangeličani začeli z Globalno kampanjo čiste energije

Solarni paneli bi lahko kmalu prišli na cerkev blizu vas. Skozi kampanjo 20.”25″ je svetovna Evangeličanska Alliansa postavila cilj, da 20 odstotkov njenih članov popolnoma presedla na obnovljive vire energije do leta 25. Evangeličani so naznanili sodelovanje z podjetjem Smart Roofs Solar Inc. Skupaj bodo pomagali univerzam, zdravstvenim ustanovam in cerkvam pri prehodu na čisto energijo. Pomagali bodo z nasveti in z možnostmi financiranja.


Čista energija zmanjšuje onesnaževanje zraka, kar izboljšuje kakovost življenskega zdravja in produktivnosti. Hkrati tak način delovanja pomaga ohranjati druge dobrine ter hkrati zmanjša CO2 emisije in druge škodljive pline, ki se spuščajo v ozračje. Prehod na čisto energijo naj bi bil dolgoročno tudi pozitiven za zmanjšanje nenavadnih vremenskih pojavov, ki so slabi za proizvodnjo hrane in varnost človeških življenj.
“Kristjani naj bi bili v prvi bojni vrsti, ko se borimo za zmanjšanje onesnaževanja ozračja. Vemo da takšna borba s seboj nosi smisel, saj bo bolj čisto okolje pripomoglo k boljšem splošnem zdravju.” govori Galen Carey iz zveze Evangeličanov.


Poleg tega imamo tudi finančne doprinose z prihodom na obnovljive vire energije, kot sta veter in sonce. Veljata namreč za najbolj stroškovno efektivni metodi pridobivanja elektrike. Drugače govorijo samo koorporacije, ki same postavljajo druge vrste elektrarn in jim ti modeli predstavljajo konkurenco.
“Zadeva ni samo prijazna planetu in zdravju ampak ima tudi ekonomski smisel,” pripoveduje Brent Nelson raziskovalec in znanstvenik. “Cene obnovljivih virov energije so padle, pri fosilnih gorivih pa je pridobivanje vedno dražje. To pomeni, da je čas za prehod na čiste energije.”

V Ameriki se je uporaba med solarne energije med cerkvenimi ustanovami med letoma 2016 in 2019 zelo povečala. Novembra 2019 so namreč poročali, da že 770 ustanov po državi uporablja solarno tehnologijo. NAjveč v Kaliforniji, sledi Massachusetts, Washington DC in Indiana. Solarni paneli na strehi Ameriške cerkve torej več niso redkost.


Podporniki projekta 20.”25″ namigujejo na principe v bibliji, ki še dodatno podkrepijo tole iniciativo. Genesis 2:15 ” Gospod je vzel moža in ga dal v sveti Vrt, da bo tam delal in skrbel za njega.” in Psalm 24:1 da so vse stvari last boga: ” Zemlja je bogova in vse v njej, zemlja sama in vsi, ki živijo na njej.”


Spoštljiv odnos do zemlje ne samo da časti boga ampak tudi daje vzgled okoljevarstvenikom.
Raziskava kaže, da ni pomembno samo pametno in ekološko pridobivanje energije ampak tudi poraba le te. Večina cerkev lahko s spremembami zmanjša porabo energije tudi do 30%. In če k temu dodamo solarne panele na strehah cerkva, lahko te postanejo energetsko samozadostne, višek čiste sončne energije pa prodajajo v omrežje.
Go green or go home. Amen. Postani zelen ali odidi domov. Amen.

Dodaj odgovor