Baseball po rusko: Spoznajte lapto!

V carski Rusiji je ta igra pomagala vojakom ohranjati kondicijo. Danes je v domeni navdušencev, ki želijo izstopati iz množice. Naj vam predstavimo lapto – ruski baseball.

Slovarji in enciklopedije smatrajo lapto za tradicionalno rusko športno igro. A verjetnost, da jo boste srečali danes v Rusiji, je približno tolikšna, kot srečanje z medvedom sredi ceste.

Če se vam kljub vsemu uspe znajti na kakšni tekmi, boste dogajanje na igrišču lahko spremljali vsaj tako dobro kot večina Rusov. Razlog je preprost – lapta zelo spominja na baseball, ki je v mnogih državah zelo priljubljen, še posebej v ZDA, medtem ko je v Rusiji slabo poznan.

Pravilneje bi sicer bilo, če bi rekli, da je baseball podoben lapti in ne obratno. Ta priljubljena ameriška igra je namreč začela dobivati na pozornosti šele v 19. stoletju, medtem ko je lapta vsaj 400 let starejša.

Kratka zgodovina

Med izkopavanji pri Velikem Novgorodu (540 km severovzhodno od Moskve) so bili najdeni kiji in žoge iz 14. stoletja. V 18. stoletju je bila lapta pomemben sestavni del fizičnih priprav vojakov v vojski Petra I. Kasneje je igra postala ena glavnih prostočasnih aktivnosti, vse do revolucije. Po letu 1917 je glavni ljudski komisar za obrambo Nikolaj Podvojski lapto izključil iz programa fizičnih priprav vojakov Rdeče armade in tudi v sodobni Rusiji lapte v vojski ne igrajo več.

Pravila

Za igro lapte sta potrebni dve ekipi, vsaka z najmanj tremi igralci. Igra se z majhno gumijasto žogo (primerna je tudi žogica za tenis) in kijem. Tradicionalni kij za lapto je lopataste oblike, danes pa marsikje igrajo tudi z okroglimi kiji, zelo podobnimi tistim za baseball.

Igrišče meri 30-40 metrov v širino in 40-55 metrov v dolžino. En del se imenuje »kon«, drugi pa »gorod«. Ekipa, ki servira, se postavi v gorod, nasprotniki pa v kon. Igralec, ki servira, mora žogo udariti čim dlje v polje, nakar mora steči ponjo in jo prinesti nazaj v gorod.

Medtem ko on teče, poskušajo nasprotni igralci pobrati žogo in jo vreči vanj. Če to uspe, gre en igralec iz kona v gorod. Če ne, potem morajo preprosto vrniti žogo. Igralec, ki teče, se skuša vrniti »domov« preden se žoga vrne v gorod, sicer mora vrniti za črto kona in teči še enkrat – tokrat s servisom njegovega soigralca. Igra je zaključena, ko so vsi igralci ene ekipe udarili žogo in jo vrnili v gorod.

Kje jo igrati?

Danes je lapta v Rusiji precej manj priljubljena kot nekoč. Današnji otroci jo poznajo le iz knjig in filmov. Ogledati si igro lapte v živo ni preprost podvig.

Tistim, ki bi si želeli ogledati in tudi odigrati kakšno tekmo, priporočamo obisk kraja Puškino (35 km severovzhodno od Moskve), kjer lokalni navdušenci že več let zapored organizirajo poletne igre lapte na svežem zraku.

»Naučiti se igrati lapto je sila preprosto. Da dojameš pravila, je dovolj nekaj časa opazovati igralce. Vse je zelo čustveno, poškodbe so pogoste, a je zanimivo. Sama sem se odločila, da poskusim, ko sem opazovala prijatelje nekaj let nazaj. Prijetna je misel na to, da se ukvarjaš z nečim redkim, ne pa recimo z nogometom ali košarko,« pravi ena od udeleženk Arina Prokopovič.

Preberite še:

Motoball: Nevsakdanji šport, ki gre Rusom precej od rok (in od nog)

Vir.: SI.RBTH.com 

Dodaj odgovor