Si želite obiskati kozmodrom Bajkonur? Zdaj imate ponovno priložnost!

Ali že dolgo sanjate, da bi se dotaknili vesolja, zaslišali bučanje kozmodroma in začutili tresenje tal? Po odmevnem prvem slovenskem turističnem obisku Bajkonurja v Kazahstanu pred dvema letoma bo letos v aprilu ponovno organizirana ekskurzija.

Ruska organizacija “Prosto kosmos” organizira ekskluzivne programe obiska Bajkonurja za ljudi, zaljubljene v vesolje, ki hrepenijo po močnih vtisih in koristnih znanjih. Potovanje v Bajkonur bo eno najbolj živahnih in neverjetnih potovanj v vašem življenju.

Kaj čaka udeležence?

Program vam bo podaril nepozabne vtise in občutja. Poleg možnosti obiska znamenitega kozmodroma, izstrelitvenih ploščadi, muzejev in zgodovinskih spomenikov, boste lahko opazovali vse faze priprav na izstrelitev: odvažanje rakete in njeno namestitev na izstrelitveno mizo, spremljanje kozmonavtov na kozmodrom in uradno poročilo posadke.

V celoti začutite vznemirjenje pred izstrelitvijo in na koncu boste videli neverjeten prizor, ki bo z vami ostal vse življenje – izstrelitev rakete v vesolje!

Družba Prosto kosmos bo pridobila potrebna dovoljenja za oglede zaprtih objektov, mi pa se bomo lahko vsega dotaknili z rokami in vse posneli s kamero. Vsak udeleženec prejme obleko z znakom Prosto kosmosa in s spominskimi našitki o obisku izstrelitve vesoljcev. Z nami bo poletel tudi aktivni kozmonavt. Medtem ko je glavna posadka v karanteni, skupino spremlja drug kozmonavt, ki izvaja vesoljsko telovadbo in iz prve roke pove vse o poletih v vesolje.

Udeleženci se bomo usposabljali za obvladovanje stresa z uporabo obstoječih tehnik strokovnjakov in psihologov Centra za urjenje kozmonavtov. Imeli bomo dostop do uradnih točk programa: odvoz in namestitev nosilne rakete, odhod posadke iz hotela Kozmonavt, poročilo posadke o pripravljenosti predsedniku državne komisije in glavnemu konstruktorju. Pod vodstvom izkušenih lokalnih vodičev bomo odšli na izlete do delujočih in zgodovinskih objektov kozmodroma. Organizirana bo tudi tematska večerja v pravi jurti, da se povsem potopimo v kulturo Kazahstana!

Znašli se bomo v krogu znanih osebnosti, uspešnih poslovnežev, sorodnikov in prijateljev nekdanjih in sedanjih vesoljcev. Na koncu bomo deležni glavne senzacije – izstrelitve rakete Sojuz, ki jo bomo lahko opazovali z najmanjše možne razdalje, v prvih vrstah!

Društvo Slovenija-Rusija

Sojuz MS-16

Izstrelitev Sojuza MS-16 in polet na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP/ISS) sta načrtovana za 9. april 2020. Na MVP bo dostavljena posadka udeležencev ekspedicije MVP-63/64:

– poveljnik posadke, Nikolaj Tihonov (Roskosmos)
– ladijski inženir 1, Andrej Babkin (Roskosmos)
– ladijski inženir 2, Chris Cassidy (NASA)

Izstrelitev vesoljske ladje vrste Sojuz MS bodo že drugič izvedli z nosilno raketo Sojuz- 2.1A, a prvič s človeško posadko na krovu.

Program potovanja v legendarni Bajkonur:

Prvi dan: Polet z letališča Brnik ob 0.40 in pristanek na letališču Šeremetjevo v Moskvi. Srečanje z rusko koordinatorko ekskurzije, predstavnico družbe Prosto kosmos (Enostavno vesolje) in prevoz na moskovsko letališče Vnukovo-1. Z letalom ruske vesoljske agencije Roskosmos bomo poleteli neposredno na letališče Krajni v Bajkonurju. Sledi namestitev v hotel, panoramska ekskurzija po mestu Bajkonur, obisk Centralnega muzeja in tržnice ali prosti čas. Večerja v šotoru, kompleks Bajkonur.

Drugi dan: Zajtrk in prevoz na kozmodrom. Odvoz nosilne rakete iz montažno-preizkusne zgradbe (MIK) na izstrelitveno ploščad 112, prevoz na to ploščad, postavitev rakete na startno mizo, kosilo v restavraciji Sedem vetrov, obisk izstrelitvene rampe Buran-Energija (z razdalje) in izstreliščne ploščadi Nedelin (kraj smrti maršala M. I. Nedelina), odhod v stepo, tradicionalna večerja v jurti in prevoz v hotel.

Tretji dan: Športni trening kozmonavta-preizkuševalca iz Centra za urjenje kozmonavtov “J. A. Gagarina”, zajtrk, prevoz na kozmodrom do izstrelitvene ploščadi za težke nosilne rakete Proton, do univerzalnega kompleksa izstrelitvene naprave UKSS na ploščadi 250, izstrelitvene rampe supertežkih nosilnih raket N-1 in Energija-Buran, ogled poveljniške točke Raketno-vesoljske korporacije RKK Energija, kosilo v restavraciji Zvezdno nebo, muzejski kompleks kozmodroma (muzej, raketoplan Buran), prevoz v hotel, večerja.

Društvo Slovenija-Rusija

Četrti dan: Zajtrk, trening “obvladanje stresa”, tehnike urjenja kozmonavtov, slavnostno spremstvo vesoljcev, ki gredo v vesolje, sprehod po zgodovinski Aleji kozmonavtov, prevoz na ploščad 254 na kozmodromu. Kosilo v restavraciji Sedem vetrov ali pa suhi obrok na kozmodromu, prihod posadke v skafandrih, poročilo o pripravljenosti k poletu, muzejski kompleks kozmodroma (hiši Koroljova in hiša Gagarina), ploščad 2, prosto, prevoz na opazovalno točko, IZSTRELITEV SOJUZA MS-16, prevoz v hotel, slavnostna večerja v restavraciji Arsenal.

Peti dan: Zajtrk, prevoz na letališče Krajni, polet letala Roskosmosa proti Moskvi in pristanek na letališču Vnukovo. Prevoz v hotel v Moskvi. Obisk razstavišča VDNH ali prosto.

Šesti dan: Zajtrk, obisk Aleje kozmonavtov in muzejev ali prosto.

Sedmi dan: Mednarodni Dan kozmonavtike! Zajtrk, obiski muzejev ali prosto, zvečer polet proti Ljubljani. Pristanek na Brniku ob 23.50.
—-
V Bajkonurju nas v prostem času čaka ogled igranih celovečernih filmov Čas prvih in Saljut-7, srečanje s kozmonavtom-preizkuševalcem ruske vesoljske agencije Roskosmos in lekcije strokovnjakov Centra za urjenje kozmonavtov “J. A. Gagarin” o pripravi in oblikovanju posadk za prihodnji dolgotrajni polet v vesolje.

Prijave za ekskurzijo se zbirajo do 1. februarja pri koordinatorju skupine g. Vojku Kogeju na elektronski naslov vojko.kogej@gmail.com, dodatne informacije pa lahko dobite na telefonski številki 040 82 90 10.

Pohitite, ne bo vam žal!

* Navedeni časovni intervali se lahko spremenijo. O vseh korekcijah bo sporočeno dodatno. V primeru vprašanj ali pojasnil se obrnite na koordinatorje skupine.

Dodaj odgovor