5 največjih tehničnih katastrof vseh časov

Na področju tehničnih igračk so bile nekatere manj in druge bolj uspešne. V tokratnem članku vam opisujemo 5 igračk, izdelkov oziroma tehnologij, ki sploh niso bile uspešne. Deset tehničnih katastrof. Ali so bili premalo zmogljivi, so izšli ob napačnem času ali pa jih je povozila konkurenca.

SONY BETAMAX – videorekorder, ki se ni prijel najbolje

Betamax videorekorder podjetja Sony je prišel na tržišče leta 1974. Sonyjev snemalnik se je povezal na televizor in je lahko posnel do eno uro videa ali glasbe na kaseto. Leta 1976 je na trg prispela konkurenca podjetja JVC z formatom VHS, ki je podvojil kapaciteto snemanja. V 10 letih je Betamay propadel, saj ga je JVC z dvojno kapaciteto izpodrinil. Mogoče je vzrok zmage formata VHS tudi ta, da je podjetje JVC svojo tehnologijo dalo na razpolago drugim podjetjem.

SAMSUNG GALAXY NOTE 7 – telefon, ki je gorel

Trenutno so razmere na podjetju Samsung stabilne, a leta 2016 je Korejski tehnološki Gigant šel skozi krizo. Vzrok je bil model telefona Samsung Galaxy Note 7, ki je bil znan po tem, da se je preveč segrel in včasih tudi zagorel. Vzrok je bila napaka na bateriji in lastniki telefonov Note 7 niso smeli na avtobuse, vlake in letala. Podjetje Samsung je takrat doživelo finančni udarec v višini 16 milijard zelencev. Vmes se je podjetje že pobralo, saj so bili nasledniki Note 8 in Note 9 prodajne uspešnice.

APPLE NEWTON – neuporaben mini računalnik

Newton izhaja iz časa ko smo namesto tablic imeli naprave, ki smo jih imenovali PDA. Z njimi smo dostopali do koledarjev, zapiskov in naslovov. Takrat je bil Apple daleč oddaljen od tega, da bi bil največ vredno podjetje na svetu. Newton je v več izvedbah izšel od leta 1993 do 1998 in je takrat stal približno 700 zelencev. Po petih letih neuspehov ga je Steve Jobs dal v uničenje. Vzrok neuspeha je bila visoka cena in izjemno slab sistem prepoznavanja pisave.

GOOGLE+ – Socialno omrežje ki ni zaživelo

Ko je na trg prišel Google plus se je Mark Zuckerberg iz podjetja Facebook močno prestraši. Konkurenca je bila velika in Google Plus je že leta 2015 imel 2 milijardi uporabnikov. A številak je bila lažna, saj so vsi uporabniki Googla bili prijavljeni v Google+. V resnici je bilo na omrežjih aktivnih le nekaj milijonov uporabnikov, ki so po omrežju delili informacije. Ker so bile številke za resno delo premajhne, je Google omrežje leta 2018 ugasnil.

MICROSOFT ZUNE – MP3 predvajalnik ki je želel konkurirati Applu

Zune je neuspešen poskus podjetja Microsoft iz leta 2006, da vstopi na trg mobilnih MP3 predvajalnikov, kjer je do takrat kraljeval APPLE z izdelki IPOD. Microsoftov izdelek ni bil slab, a ni od konkurence ponujal nič več. Po kratki borbi se je Microsoft umaknil z tega tržišča.

Dodaj odgovor