DeSUS, SMC in NSi potrdili vstop v vlado s SDS

Svet NSi je podprl vstop stranke v vlado.

Po seji je predsednik  Matej Tonin sporočil, da je razprava pokazala, da je koalicijska pogodba za člane NSi sprejemljiva, ni pa optimalna. Podprlo jo je 56 od 88 članov sveta stranke. NSi po koalicijskem razrezu tako pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo. Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, drugi kadri pa po njegovih besedah še niso dorečeni.

Predsednik NSi je pojasnil, da so po finančni teži ministrstva, ki pripadejo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj da se v stranki ne bojijo izzivov. “Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo,” je prepričan.

V stranki so v koalicijski pogodbi sicer pričakovali bolj drzne poteze na področju zdravstva, kjer bi želeli bolj odločno postopanje v smeri odprave čakalnih vrst, da bodo uporabili vse razpoložljive kapacitete vse od začetka. “Eno so naše želje, drugo pa realne okoliščine ter usmeritve in programi naših koalicijskih partnerjev,” je dodal predsednik NSi.

Svet Stranke modernega centra je na nocojšnji seji z veliko večino sprejel sklep, s katerim se v Sloveniji bližamo novi koaliciji in s tem novi in operativno močni vladi.

Po besedah predsednika stranke Zdravka Počivalška sta »zmagala dialog in razum«. Kot je medijem povedal takoj po seji sveta, se je njegova ocena, ki jo je dal na dan odstopa predsednika vlade Marjana Šarca, izkazala za utemeljeno. »Predčasne volitve niso in ne morejo biti edini izhod iz politične krize.«

Koalicija, ki se nakazuje z odločitvijo sveta SMC, »ne bo koalicija ene stranke, tudi ne koalicija enega predsednika. To bo koalicija, kjer bomo delali s konsenzom in upoštevanjem vseh štirih partneric.«

Po njegovem prepričanju potrebuje Slovenija operativno in na zelo konkretne cilje osredotočeno vlado, ki bo sposobna še v tem mandatu narediti nekaj za Slovenijo ključnih nalog.

Po besedah Počivalška »SMC ne želi biti del programiranih političnih sil, ki vidijo Slovenijo kot na dvoje razdeljeni plen«. V Sloveniji nas je po njegovem premalo, da bi se lahko delili na vsaki točki, nas je pa ravno dovolj, da skupaj sestavimo ekipo, ki bo znala voditi državo po evropski poti. To je po poti razvoja, solidarnosti, varnosti, ekonomske stabilnosti in miru.

Z vstopom v novo koalicijo dobiva SMC po besedah predsednika stranke »novo priložnost, da se dokažemo kot politična stranka dialoga, povezljivosti in pripravljenosti na prevzemanje odgovornosti za razmere v državi. Taka drža v politiki ni vedno sprejeta z naklonjenostjo, a vredno je vztrajati pri njej. Vredno je tvegati in prispevati k normalizaciji in ne radikalizaciji političnega prostora.«

DESUS POTRDIL VSTOP V KOALICIJO

Več na njihovi FB strani. TUKAJ!

Dodaj odgovor