Dnevi ruske kulture: Prešeren in Puškin v Celju

Letošnji kulturni praznik bo v Celju potekal v znamenju dveh pesniških velikanov.

Puškin in Prešeren, mladi o Rusiji…

Osrednja knjižnica Celje (OKC) v sodelovanju z Gimnazijo Celje-Center in I. gimnazijo v Celju od 5. do 8. februarja pripravlja Dneve ruske kulture, s katerimi bodo obeležili tudi bližnji kulturni praznik. Prav na praznični dan (8. februarja ob 11. uri) bodo namreč dijaki obeh gimnazij ob glasbi in plesu v ruščini in slovenščini ter v prevodih iz obeh jezikov pripravili kulturno prireditev Prešeren in Puškin – sodobnika in pesniška velikana.

Osrednja knjižnica Celje

Dnevi ruske kulture se bodo začeli v sredo, 5. februarja (ob 17. uri), z uvodno prireditvijo, na kateri bomo ob kulturnem programu podoživeli potovanje dijakov I. Gimnazije v Celju in Gimnazije Celje-Center, ko so se v okviru delegacije Mestne občine Celje (MOC) lani maja udeležili Festivala kulture in športa v ruskem Ščjolkovu, ki je pobrateno z našim knežjim mestom. Prav tako bo na prireditvi predstavljena udeležba mladih celjskih športnikov, ki so poleti sodelovali na športnih igrah mladih v ruskem mestu Ufa. Po prireditvi bo sledilo še odprtje razstave Rusija osebno avtorja Roberta Gorjanca. Avtor, sicer novinar Novega tednika in Radia Celje, je razstavo z enakim imenom, a drugačno vsebino (letos bodo v ospredju knjige, časopisi in revije, ki jih je avtor v različnih obdobjih potovanj prinašal iz Rusije, predstavljene pa bodo tudi fotografije iz njegovega zadnjega potovanja v Rusijo maja lani ) v OKC predstavil že pred šestimi leti. Je velik ljubitelj Rusije in ruskega jezika, hkrati pa tudi pobudnik letošnjih Dnevov ruske kulture.

Dan kasneje (6. februarja ob 11. uri) bodo naši gostje mladi, večinoma nekdanji dijaki obeh gimnazij. Udeleženci pogovora so dlje časa živeli v Rusiji, bili tam na študiju ali pa to državo večkrat obiskali. Sodelovali bodo Mitja Suvajac, Jerneja Čerenak, Matija Kovač, Katarina Rošer Salihović in Valerija Koval. 

Vsi omenjeni dogodki bodo v študijski čitalnici.

Osrednja knjižnica Celje

V četrtek si bo v oddelku Glasba film mogoče ogledati še film Puškin – poslednji dvoboj (ob 17. uri), ki govori o tragični smrti velikega ruskega poeta.

V petek bo v Levstikovi dvorani (7. februarja ob 17. uri) Olga Kupljenik, direktorica turistične agencije Ruski ekspres, v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje na predavanju z naslovom Skrivnostna ruska duša predstavila svojo domovino.

Na Prešernov dan se bodo ob 10. uri v oddelku Glasba film ponovno zbrali ljubitelji pisane besede, ki sodelujejo v bralni znački za odrasle. Na knjižni čajanki bodo lahko ob čaju in piškotih prisluhnili knjižničarjem, ki bodo predstavili nov seznam za deveto bralno popotovanje Z branjem do zvezd. Letos je na seznamu kar nekaj del ruskih avtorjev!

Uro zatem, ob 11.00, bo v študijski čitalnici Dneve ruske kulture, kot smo omenili v uvodu, sklenil recital Prešernovih in Puškinovih pesmi.

Za dodatne informacije o dogodkih pišite na elektronski naslov polonca.bajc@knjiznica-celje.si, ali pa pokličite na 031 738 041 oz. 03 426 17 61.

Vljudno vabljeni, da s svojo prisotnostjo obogatite dogodke!

Vir.: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor