Intel i9-9900K ali i9-9900KF ?? Katerega uporabiti za lasten sanjski gamerski računalnik? Ali AMD?

Prišel je čas, da si sestavimo nov računalnik, ki nam bo ponovno služil nekaj let. Intel je pred časom prvič izdal nekaj novega in novost se imenuje procesor Intel i9. Procesorji i9 so še zmogljivejši od serij i7 in veljajo za najhitrejše na trgu. Matična plošča, ki poganja takšen procesor mora biti seveda uparjena z hitrim SSD diskom na podnožju M2 NVME in ne z starejšim modelom SATA. Spomin, ki pretaka podatke med matično ploščo in procesorjem pa ni več kot nekoč DDR3 ampak DDR4. Malo smo pobrskali po internetu in se pozanimali kakšna je sploh razilka med procesorjema i9-9900K in i9-9900KF.

Poznavalci pravijo prste stran od modela 9900KF!

Oba tečeta na frekvenci 3,6Ghz na 8 jedrih. V turbo načinu pa se povzdigneta na super giga mega hitrost 5 Ghz. Oba imata enako podnožje, enako predpomnilnika in enako porabo energije. Kje je torej razlika? Zakaj je K, kljub temu da je malo starejši boljši?

Odgovor je v odklenjenem množilniku hitrosti in v vgrajeni grafični kartici. Novi model KF več nima vgrajene grafične kartice in množilnik hitrosti so zaklenili. Zato je slabši za navijanje in brez zunanje grafične kartice vam nič kaj ne pomaga. Zato dragi bralci, če si boste sestavili super račuanalnik, ki želite, da vam služi nekaj let in želite za sebe le najboljše prste stran od modela Intel i9-9900KF in le zagrabite malenkost starejši model i9-9900K.

Če pa imate pod palcem še več cekinov, pa bo mogoče zanimiva izbira i9-9900KS, ki v overclockanem načinu teče na 5,2 Ghz. Model i9-9900KS je trenutno najhitrejši procesor za klasične računalnike na trgu in zaseda med 1206 procesorji prvo mesto. Model i9-9900K, ki ga bomo verjetno v računalnik vgradili mi zaseda tretje mesto. Povprečno je v testih počasnejši za do 5%.

In komu je namenjen tak računalnik z tako dragim procesorjem? Profesionalnim igralcem video iger oziroma gamerjem, katerim so pomembne največje možne hitrosti v izvajanju namenskih aplikacij oziroma slikice na sekundo pri igrah. Takšen uporabnik bo posegel tudi po najnovejši grafični kartici in monitorjem z visokim osveževanjem, ki ne bo standardnih 60 ali 75 Hz ampak 144 Hz. Cena sestavljene mašince? 2000 EUR ali več. Bolano! Ampak če se rabi se rabi! Kaj pa za nekoga, ki bo 60% časa delal resno delo, 40% časa pa igral igre in malo bolj pazi na proračun? Tukaj pa je odgovor procesor AMD Ryzen druge ali tretje generacije. Več v naslednjem članku na temo silicijevih rezin, ki bo namenjen samo AMD rezinicam.

Graf prikazuje primerjavo med najnovejšima procesorjema AMD in INTEL. In kaj vidimo? Vidimo, da je kralj kralj in da je prišel še en kralj. Intel in AMD več nista tako narazen kot sta bila včasih. AMD se je dvignil iz pepela in nove generacije procesorjev so prav super. Rdeča ekipa v določenih igrah celo premaga modro ekipo pri številu sličic na sekundo. Bravo AMD!

Kaj pa procesor, ki ne stane 500 zelencev, ampak je na voljo za okoli 200 zelencev? Kaj je trenutno najboljša ponudba cena zmogljivost za nek računalnik srednjega razreda? Po padcu cen v razredu rdečih je gotovo najboljša izbira med vsemi ali AMD Ryzen 5 3600 ali pa AMD Ryzen 7 2700X. Kdor torej želi največ zabave za svoj denar in gleda na proračun bo izbral slednjo konfiguracijo.

Dodaj odgovor