Sankcijam navkljub: Rusija beleži rekordne vložke v gospodarstvo

Ruska podjetja so lani privabila rekordno količino tujih investicij vse od uvedbe sankcij leta 2014.

Tujci so leta 2019 v rusko gospodarstvo vložili 49,5 odstotka več sredstev kot leto pred tem, so izračunali analitiki revizorske agencije KPMG. Podatke njihove raziskave je objavil RBK.

Skupna vsota vložkov v ruska podjetja iz tujine je znašala 20,9 milijarde dolarjev, kar je skoraj dvakrat manj ob količine domačih investicij (40,1 milijarda), s tem da so te prav tako narasle in sicer za 19 odstotkov.

Skupni vložki so se v letu dni povečali za 21,5 odstotka in dosegli vrednost 61 milijard dolarjev. Po mnenju analitikov je razlog za to ta, da so tujci prepoznali stabilizacijo gospodarske situacije v Rusiji. Po njihovi oceni se je državi po petih letih uspelo prilagoditi tujim sankcijam in njihovim posledicam.

Glavno gonilo trga spajanja in pripajanja podjetij je bil naftni in plinski sektor, še posebej projekti proizvodnje tekočega zemeljskega plina (LNG) podjetja Novatek. Lani je podjetje nadaljevalo s prodajo delnic v projektu Arktik-LNG 2, ki so jih nato kupili francoski Total, kitajski CNPC in japonski Mitsui.
Največji porast vlaganj v rusko gospodarstvo so zabeležila podjetja v azijski in tihooceanski regiji, ki so vložila 8,2 milijardi v primerjavi z 2,4 milijarde leto dni poprej. Vlaganja so povečali tudi investitorji iz ZDA, in sicer z 200 milijonov leta 2018 na 3,4 milijarde.

Na drugi strani je opazen padec evropskih vlagateljev, ki so zmanjšali svoje investicije s 5,9 milijard na 2,6 milijard dolarjev.

Blagovna menjava med Slovenijo in Rusijo 2013 – 2019 (grafični prikaz)

Blagovna menjava med Slovenijo in Rusijo 2013 – 2019 (grafični prikaz)javna agencija SPIRIT Slovenija

Kaj pa Slovenija? Padec ekonomske aktivnosti med Evropo in Rusijo se je poznal tudi pri nas. Po podatkih portala Izvozno okno, ki ga upravlja javna agencija SPIRIT Slovenija, je blagovna menjava med Slovenijo in Rusijo lani znašala dobro milijardo evrov, kar je sicer relativno blag padec v primerjavi z letom 2018.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor