Smetanik: Okusni poklon kisli smetani

Rusi obožujejo kislo smetano, zato ni čudno, da so se ji poklonili tudi s prav posebno tortico, ki ji v ruščini rečejo »smetannik«. Zdaj jo lahko pripravite tudi vi.

Smetanik je poklon kisli smetani, ki ji po rusko rečemo »smetana« (ta beseda se uporablja prav za kislo smetano, sladki smetani namreč v ruščini rečemo »slivki«, op. prev.). Mene sploh ne preseneča, da obstaja tortica, poimenovana po tem mlečnem izdelku, saj kislo smetano v Rusiji ljudje zares obožujejo in jo skozi celo leto dodajajo svojim juham, palačinkam, kruhu in solatam.

Tale tortica je bogata v testu in smetani, zato ni primerna, če imate v načrtu kakšen teden resnega razstrupljanja, je pa hitra za pripravo in tako odlična za tiste, ki ste bolj lene sorte in radi sekate ovinke (kot jaz). Je tudi izvrstna rešitev, če želite kako porabiti višek kisle smetane in sprostiti dodaten prostor v vašem hladilniku.

Po tradiciji je bilo treba speči tri sloje testa in nato vsakega narezati na dva koščka, nakar se je vmes dodalo smetano. Meni se to zdi časovno zamudno, zato spečem samo dva sloja in ju prerežem napol, s čimer dobim štiri sloje namesto šestih. Rada imam tudi babičin recept za testo, ki sicer v sebi nima kisle smetane, a izpade zelo prijeten in malo manj težak.

RECEPT: SMETANIK

Testo brez kisle smetane:

Sestavine: 5 jajc; 1 skodelica sladkorja; 1 skodelica moke; ščepec soli

  1. Stepemo jajca skupaj s sladkorjem in šcepcem soli.
  2. Počasi dodajamo moko.
  3. Testo razdelimo na dva dela, enemu dodamo kakav.
  4. Pečico vnaprej segrejemo na 180 °C, pečemo torto približno 40 minut in na koncu pečico rahlo odpremo, da spustimo ven vroč zrak.
  5. Vsak del torte razdelimo na dva dela.

Testo s kislo smetano:

Sestavine: 3 jajca, 1,5 skodelice kisle smetane, 1,5 skodelice moke, 1,5 čajne žličke pecilnega praška, 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

  1. Stepemo jajca skupaj s sladkorjem.
  2. Dodamo kislo smetano in moko, dobro premešamo.
  3. Dodamo prašek in vaniljev ekstrakt.
  4. Testo razdelimo na dva dela, enemu dodamo kakav.
  5. Pečico vnaprej segrejemo na 180 °C, pečemo torto približno 40 minut in na koncu pečico rahlo odpremo, da spustimo ven vroč zrak.

Polnilo s kislo smetano:

Sestavine: 700 ml kisle smetane, 15%; sladkor v prahu po okusu; 1-2 čajni žlički limoninega soka

Vse sestavine dobro stepemo, dokler se ne pomešajo skupaj, preverimo sladkost.

© Rossijskaja gazeta, vse pravice pridržane.

Dodaj odgovor