Boju proti covidu-19 so se pridružili tudi ruski milijarderji

Kako v boju zoper svetovno pandemijo prispevajo nekateri najbogatejši?

Tudi ruski milijarderji se vse bolj aktivno vključujejo v boj proti novemu koronavirusu, piše Kommersant.

Predsednik Alfa Group Vadim Zingman je napovedal, da bo njegovo podjetje prispevalo 1 milijardo rubljev (11,3 milijona evrov) za pomoč oblastem v boju proti epidemiji. Sredstva bodo šla neposredno zveznemu operativnemu štabu za preprečevanje širjenja okužb.

Oleg Deripaska, ustanovitelj Basic Element Ltd., ene največjih industrijskih skupin v Rusiji, je v svojih podjetjih uvedel popolno karanteno, za bližnje bolnišnice pa se je namenil zgraditi infekcijske klinike in zakupil večjo količino testov za covid-19. Mihail Gucerijev je medtem dal na voljo svoje hotele za izolacijo državljanov in namestitev začasnih bolnišnic.

Glavni zdravnik medicinskega centra Marjino Aleksander Terentjev pravi, da bo nudenje zdravstvene pomoči v hotelih težko, da pa bodo zagotovo primerni za začasno izolacijo starejših ljudi in zdravnikov.
»Imamo zadostno število postelj. Poleg tega so hoteli manj primerni za nudenje kakovostne zdravstvene pomoči. Menim, da je takšna odločitev še preuranjena. A uporaba hotelov za samoizolacijo ljudi, to pa se mi zdi zelo dobra ideja.«

Oglasil se je tudi prvi mož Norilskega niklja Vladimir Potanin, ki se je odločil, da bo daroval 1 milijardo rubljev skladom za pomoč socialno ogroženim državljanom. Tolikšna je namreč najvišja vsota, ki jo lahko v skladu z razpisom prejmejo nevladne organizacije, pojasnjuje generalna direktorica Sklada Vladimirja Potanina Oksana Oračeva.

Vodilni na Forbsovi lestvici se sicer vsak po svoje odločajo, kakšno pomoč bodo ponudili. Bill Gates je za spopadanje s posledicami pandemije daroval 100 milijonov dolarjev, lastnik Alibabe Jack Ma je Kitajski prispeval 14 milijonov dolarjev za razvoj cepiva, Rusiji pa brezplačno daroval več kot milijon mask in 400.000 testov za covid-19. Njegov dobrodelni sklad pomaga v Aziji, Afriki, Evropi in v ZDA. Elon Musk pa je v luči pandemije napovedal, da bo v primeru pomanjkanja respiratorjev le-te začel proizvajati v svojih tovarnah Tesla.

Bodo zgledu teh posameznikov sledili še drugi milijarderji?

VIR: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor