“Enakost žensk bi morala biti samoumevna”

Z Marianne Heiss, članico nadzornega sveta skupine Audi AG, smo se pogovarjali o izzivih parov z dvema zahtevnima karierama, enakih pravicah žensk na delovnih mestih in spopadanju z nezavednimi predsodki.

Marianne Heiss se je rodila leta 1972 v Kremsu na Donavi. Diplomirala je iz poslovne administracije s poudarkom na računovodstvu in reviziji ter upravljanju in razvoju organizacij na Univerzi uporabnih znanosti Wiener Neustadt. Potem ko je pridobila naziv revizorke in davčne svetovalke, se je zaposlila kot vodja pisarne v podjetju Dorint Hotels v Hamelnu. Marca 1996 se je pridružila eni največjih oglaševalskih agencij na svetu BBDO, kjer je opravljala različne vodstvene funkcije, od marca 2019 pa je izvršna direktorica BBDO Nemčija. Od maja 2018 je članica nadzornega sveta skupine Volkswagen. V upravnih odborih DAX podjetij (lestvica 30 najuspešnejših podjetij v Nemčiji)  je trenutno približno 30 odstotkov žensk. Središče njenega življenja je še vedno na Dunaju, kamor redno potuje. Poleg službe je aktivna na področju raznolikosti, med drugim je za nemški poslovni časnik Handelsblatt pisala tudi kolumno o oglaševalski industriji.

Ga. Heiss, oba z možem sta zaposlena na vodstvenih položajih v različnih podjetjih. S kakšnimi izzivi se srečujejo pari, kjer imata oba partnerja zahtevni karieri?

Marianne Heiss: Izzive vidim na treh ravneh: zasebni, družbeni in poklicni. V partnerskem odnosu je pomembno ohranjati občutek enotnosti in drug drugemu nuditi oporo. Na politični ravni potrebujemo strukturne spremembe, ki bodo zagotovile celovito varstvo otrok vseh starosti. Na delovnem mestu pa moramo imeti ženske in moški enake možnosti.

Kako vama pri dveh zahtevnih službah uspe vzpostaviti pravo ravnovesje?

Zame je smisel življenja živeti samostojno, kakovostno, polno in intenzivno. Uspeh v poklicu je le eden izmed mnogih pomembnih dejavnikov. Z možem morava veliko sodelovati, da najdeva dovolj časa za družino, prijatelje, šport in kulturna doživetja.

Leta 2011 ste v knjigi z naslovom Yes she can razložili, zakaj so ženske na vodstvenih položajih odločilnega pomena za dolgoročni uspeh podjetij. Kaj se je od takrat spremenilo na področju enakosti spolov na vodstvenih mestih?

Ženske smo pokazale, da smo sposobne prevzemati odgovornost in voditi, najbolj od vseh kanclerka Angela Merkel. Vse več žensk zaseda najvišje vodstvene položaje tudi v gospodarstvu. Vse to je pospešilo družbene spremembe in trajno vplivalo na politiko, gospodarstvo in podjetništvo. Pomemben učinek so imele tudi ženske kvote in pobude za uravnoteženo zastopanost spolov. Od leta 2011 je zaznati občuten napredek – nič več in nič manj kot to.

Kaj bi po vašem mnenju morali še storiti, da bi enakost spolov resnično postala del vsakdanjega življenja?

Na lovorikah še ne moremo počivati. Še naprej si moramo prizadevati za to, da enakost postane nekaj samoumevnega. Tako moški kot ženske se moramo na vseh ravneh in brez predsodkov zavzemati za raznolikost ter dosledno slediti njenim načelom v vsakdanjem življenju.

Omenili ste nezavedne predsodke – ti so še vedno med glavnimi razlogi, zakaj se ženske manj pogosto odločijo za kariero. Kako se sami spopadate s takšnimi predsodki?

Odločitev o tem, kdo bo zasedel nek položaj, mora temeljiti na podlagi najboljših in najprimernejših kompetenc, ne spola. To, da si ženska, ne bi smela biti ovira – na to sem kot ženska še posebej pozorna. Pomembno je, da svoje predsodke vedno znova postavljamo na preizkušnjo. Kadar nas predalčkanje pripelje do napačne odločitve, moramo to odločitev popraviti.

V nadzornemu svetu skupine Audi AG ste že dobro leto. Kakšne cilje ste si zastavili v tej vlogi?

V zadnjih 23 letih sem pridobivala mednarodne izkušnje na agenciji BBDO in imela priložnost dodobra spoznati avtomobilsko industrijo. V vlogi članice nadzornega sveta se osredotočam predvsem na to, kakšni bodo avtomobilski izzivi v prihodnosti, kako vpeljati nujne spremembe in kako lahko kot članica nadzornega sveta prispevam k uresničevanju teh sprememb. To so glavna vprašanja, na katera želim odgovoriti.

Vir: AUDI LAB

Dodaj odgovor