Kako se Rusija spopada s pandemijo koronavirusa?

Država je začasno prekinila letalski promet z Evropo in Azijo, turisti, ki se vračajo domov, pa morajo v dvotedensko samoizolacijo.

Svetovna zdravstvena organizacija je pred kratkim zaradi koronavirusa razglasila pandemijo. Po vsem svetu se je okužilo že več kot 127.000 ljudi in številka vsak dan raste. Kakšne ukrepe pa uvaja Rusija, da bi zadržala širjenje virusa?

Koliko je okuženih v Rusiji?

Zdravstvena uslužbenka preverja telesno temperaturo potnikov, ki so prileteli iz Italije. Letališče Šeremetjevo, 8. marca 2020

Zdravstvena uslužbenka preverja telesno temperaturo potnikov, ki so prileteli iz Italije. Letališče Šeremetjevo, 8. marca 2020AP

Po uradnih podatkih je bilo 12. marca v Rusiji potrjenih 34 primerov obolelih s koronavirusom (polovica v Moskvi, ostali v Kazanu, Nižnem Novgorodu ter Kaliningrajski, Lipecki in Belgorodski regiji), med njimi sta dva državljana Kitajske in en italijanski državljan. Za zdaj poročajo o treh ozdravitvah (smrtnih žrtev še ni bilo), a je pod opazovanjem trenutno samo v Moskvi več kot 5.000 ljudi, ki so pripotovali iz držav, kjer je virus najbolj razširjen, pa tudi osebe, ki so bile z njimi v stiku. Ruski premier Mihail Mišustin je 12. marca izjavil, da je »grožnja širjenja infekcije v državi zvedena na minimum«, zahvaljujoč pravočasno sprejetim ukrepom.

Slab čas za potovanja v tujino

Moskva Agency

Rusija je postala ena od petih držav na svetu, ki je omejila redne letalske povezave s Kitajsko. Že februarja so bili ruski državljani s posebnimi leti evakuirani iz Vuhana in drugih mest po državi, ki jih je prizadel koronavirus. Število letov v Kitajsko, Južno Korejo in Iran se je zmanjšalo. Aeroflot opravlja vsakodnevne polete samo v določena mesta: Peking, Šanghaj in Seul ter v Teheran enkrat tedensko.

Ostali letalski prevozniki so začasno ustavili polete v te države. Od 13. marca dalje je uvedeno omejevanje poletov v Nemčijo, Italijo, Španijo in Francijo razen v Rim, Berlin, Frankfurt, Pariz, Madrid in Barcelono. Poleti v ta mesta bodo potekali izključno preko terminala F letališča Šeremetjevo.

TASS

Ruske železnice so prav tako ustavile povezave z Nico (Francija), Pekingom (Kitajska), Ulan Batorjem (Mongolija) in Tumanganom (Severna Koreja), čeprav povezava z Berlinom in Parizom poteka normalno.

Ruski letalski prevozniki so že oznanili, da bodo v prihodnjih dneh vozili tuje državljane iz Rusije, ruske državljane pa bodo spravljali domov preko čarterskih letov. Letalske karte bo mogoče vrniti ali prestaviti na druge datume in relacije.

Tuji turisti odpovedujejo rezervacije

Prazen Rdeči trg, 10. marca 2020

Prazen Rdeči trg, 10. marca 2020Getty Images

Precej se je omejil tudi pritok turistov iz tujine. Od 13. marca naprej je prekinjena izdaja vizumov italijanskim državljanom. Pred tem je bila izdaja prekinjena že za državljane Kitajske in Irana.
Tudi ostali turisti za zdaj ostajajo doma. Kot poroča Združenje turističnih agencij Rusije, je vrednost odpovedanih potovanj med marcem in majem znašala več kot 500 milijonov rubljev (6,1 milijona evrov), že danes pa so prekinjene rezervacije potovanj v Rusijo poleti.

Prepovedane prireditve z več kot 5.000 udeleženci

Nujna medicinska pomoč v Moskovski regiji

Nujna medicinska pomoč v Moskovski regijiStanislav Krasilnikov/TASS

Zaradi koronavirusa so že odpovedali vsakoletni gospodarski forum v Sankt Peterburgu, ki bi moral biti junija, v Moskvi pa so mestne oblasti prepovedale prireditve z več kot 5.000 udeleženci.

Popolne karantene v državi za zdaj še ni. Šole ostajajo odprte, prav tako fakultete in otroški vrtci. Zaenkrat so odpovedane le skupinske obšolske dejavnosti, kot so obiski muzejev in razstav, otrokom pa vsak dan merijo telesno temperaturo. Obolele pošiljajo domov.

Mnoga podjetja odpovedujejo poslovna potovanja v tujino, uvajajo dezinfekcijo poslovnih prostorov ter delo od doma. Ruskim državljanom tudi svetujejo, da si pogosteje umivajo roke, se ne dotikajo obraza, še posebej oči, in ne uporabljajo javnega potniškega prometa v času prometnih konic.

Dezinfekcija po uvedeni karanteni v Tjumenski regiji, 21. februarja 2020

Dezinfekcija po uvedeni karanteni v Tjumenski regiji, 21. februarja 2020Maksim Slucki/TASS

Ruski državljani, ki se vračajo domov iz Kitajske, Italije, Francije in drugih držav, ki jih je prizadel virus, morajo o svojem potovanju obvestiti pristojne in po prihodu domov ostati v 14-dnevni samoizolaciji. V tem času bi se namreč morali tako ali drugače pokazati bolezenski znaki. Ob pojavu simptomov virusa – povišana temperatura, kašelj in oteženo dihanje, oboleli ne rabi k zdravniku, saj ga obišče kurir z vnaprej pripravljeno dokumentacijo. Če se pojavijo simptomi, obolelega pošljejo v infekcijsko kliniko.

Vir: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor