Marca pride novi Audi A3 Sportback

Ingolstadt (Nemčija), 3. marec 2020 – Z modelom A3 je Audi leta 1996 osnoval segment prestižnega razreda kompaktnih vozil. Modelska uspešnica sedaj na trg prihaja v svoji četrti generaciji, ki je športna, digitalizirana in celovito povezana. Pod napredno oblikovano karoserijo novega Audija A3 Sportback se skrivajo številne inovacije iz višjega razreda, na primer na področjih infotainmenta, podvozja in asistenčnih sistemov.

Profilirana: dizajn in svetloba

Kompaktna proporcionalna razmerja v kombinaciji s športnim dizajnom – to je novi Audi A3 Sportback. Na sprednjem delu dinamični značaj prestižnega kompaktnega modela zaznamujejo široka mreža hladilnika z enodelnim okvirom in velike odprtine za zajemanje zraka. Ramenski del karoserije v enotni liniji poteka od sprednjih žarometov do zadnjih luči. Površina pod linijo je usločena navznoter, kar predstavlja nov motiv Audijevega dizajna, ki še bolj izrazito poudarja kolesna ohišja. Še ena inovacija so digitalne dnevne luči matričnih LED-žarometov. Sestavlja jih točkovno polje v velikosti 3 x 5 LED-segmentov, ki prikazujejo posebne svetlobne grafike, zaradi katerih je Audi A3 prepoznaven že na prvi pogled. Športni in vrhunski dizajn je mogoče prepoznati tudi v notranjosti – na novem izbirniku prestav, okrasnih elementih iz aluminija ali karbona, markantnih vratnih kljukah in črni panelni optiki instrumentne plošče. Prvič so uporabljene sedežne prevleke iz recikliranih plastenk, ki se bohotijo s stilskimi kontrastni šivi.

Digitalizirani: upravljalni elementi in prikazi

Armaturna plošča v Audiju A3 Sportback je popolnoma osredotočena na voznika. Pri njej so uporabljeni znani elementi iz Audijevih modelov višjega razreda, poleg tega je serijsko opremljena z 10,1-palčnim zaslonom na dotik, ki je integriran na sredini armaturne plošče. Zaslon prepozna vnos črk s pisanjem z roko, podaja akustične povratne informacije in omogoča naravnoglasovno upravljanje. Tudi kombinirani instrument, ki ga voznik upravlja z večfunkcijskim volanom, je serijsko digitalen. Dodatne funkcije, kot je veliki prikaz navigacijskega zemljevida, omogoča Audijev virtualni prikazovalnik. V različici Plus meri 12,3-palca in obsega tri različne prikaze, med njimi tudi grafiko s športnim videzom. Po želji je vozilo mogoče opremiti še s projicirnim sistemom, ki pomembne informacije v barvah projicira na vetrobransko steklo.

Izboljšan: infotainment

V ozadju koncepta upravljanja sistema MMI je novi modularni infotainment sistem tretje generacije. Ima desetkrat višjo procesno moč kot njegov predhodnik, vse naloge s področja povezljivosti, med drugim telefonijo in storitve Audi connect, opravlja s hitrostjo po standardu LTE Advanced in vključuje tudi dostopno točko za WLAN.

Individualne nastavitve – od nastavitev klimatiziranja prek položaja sedeža do pogosto izbranih navigacijskih ciljev in velikokrat uporabljenih medijev – je mogoče shraniti v do šest uporabniških profilov. Serijsko je na voljo digitalni radio DAB+, opcijsko pa spletni ali hibridni radio. Vodenje do cilja je še bolj prilagodljivo in preprosto: navigacija tako omogoča napovedi o razvoju prometne situacije, satelitske posnetke Google Earth v visoki ločljivosti in podrobne 3D-modele številnih evropskih velemest. Storitve Audi connect interesne točke še dodatno obogatijo s slikami, odpiralnimi časi in ocenami uporabnikov. Med storitve connect sodijo tudi Car2X-storitve, ki nudijo pomoč pri iskanju parkirnih mest ob robu cestišča ali s komunikacijo s semaforji pomagajo ujeti zeleni val. Povezava med Audijem A3 Sportback in pametnim telefonom poteka prek aplikacije myAudi, tehnologije Apple CarPlay ali Android Auto ter prek Audijevega predala za telefon, ki telefon poveže z avtomobilsko anteno in ga tudi induktivno polni. Kmalu po uvedbi na trg bosta sledila tudi ključ Audi connect, ki uporabniku dodeli pravico do odklepanja in zaklepanja vozila ter zagon motorja prek pametnega telefona z operacijskim sistemom Android, ter Amazonova glasovna asistenca Alexa.

Uglajeni: motorji

V Evropi bo novi Audi A3 Sportback na voljo s tremi motorji – z motorjem 1.5 TFSI z močjo 110 kW (150 KM) (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 5,1-4,8*; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 116-111*) in motorjem 2.0 TDI, ki razvije moč v višini 85 kW (116 KM) (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 3,6-3,5*; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 96-92*) ali 110 kW (150 KM) (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 3,9-3,7*; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 103-98*). Vse agregate zaznamujeta izjemna vlečna sila in uglajen tek. Prvi motorji na trgu bodo opremljeni s sprednjim pogonom. Za prenos moči služi 6-stopenjski ročni menjalnik ali bliskovito hitri 7-stopenjski menjalnik S tronic, pri katerem je izbirna ročica sedaj izvedena kot kompakten izbirnik prestav. Voznik osnovne funkcije avtomatskega menjalnika upravlja tako, da potiska in vleče izbirnik. Kmalu po uvedbi na trg bo Audi ponudbo sukcesivno razširil z dodatnimi motorji, med katerimi bodo tudi različice z elektrificiranim pogonom in s pogonom quattro.

Izpopolnjeno: podvozje

Podvozje novega Audija A3 Sportback – s štirivodilno zadnjo premo za agregate z močjo nad 110 kW (150 KM) – je športno uravnoteženo ter poskrbi za odlično kombinacijo prijetnega voznega udobja in dobre dinamike. Po želji je podvozje na voljo z dinamičnim uravnavanjem blaženja, pri katerem je karoserija nižja za 10 milimetrov. Pri njem se vsak blažilnik nenehno prilagaja stanju cestišča, vozni situaciji in nastavitvi v sistemu za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select – tako je poskrbljeno za širok razpon med izredno prijetnim udobjem in dinamično vodljivostjo. Pri športnem podvozju (serijsko v kombinaciji s paketom zunanje opreme S line, drugače opcijsko) je poudarek zagotovo na zadnji. Zaradi čvrstejše nastavitve vzmetenja in blaženja ter za 15 milimetrov znižane karoserije kompaktni model pri njem posreduje še neposrednejši stik s cestiščem.

Rutinski: asistenčni sistemi

S sistemom Audi pre sense front, asistenco za ovire in opozorilnikom za zapustitev voznega pasu Audi A3 Sportback pomaga preprečevati trčenja z drugimi udeleženci v prometu in serijsko nudi visoko stopnjo varnosti. Opcijsko je mogoče naročiti še druge asistenčne sisteme, kot so opozorilnik za menjavo voznega pasu in opozorilo ob izstopu, asistenca za prečni promet in parkirna asistenca. Pri vzdolžnem in prečnem vodenju vozila za podporo skrbi prilagodljiva asistenca za vožnjo, ki je znana iz številnih modelov višjega razreda. Vzdržuje hitrost in razdaljo do spredaj vozečega vozila ter z nežnimi posegi v elektromehansko krmiljenje pomaga pri vodenju po voznem pasu. Tako se predvsem na dolgih relacijah vozno udobje še poveča.

Optimizirana: prostorska zasnova

Novi Audi A3 Sportback kljub kompaktnim zunanjim meram nudi več prostora in funkcionalnosti. Z dolžino 4,34 metra in širino 1,82 metra (brez ogledal) je prestižni kompaktni model v primerjavi s predhodnikom zrasel za dobre tri centimetre. Višina 1,43 metra in medosna razdalja 2,64 metra sta ostali nespremenjeni. Prtljažnik lahko glede na položaj zadnje sedežne klopi sprejme od 380 do 1.200 litrov prtljage, prtljažno dno pa je mogoče uporabljati na različnih višinah. Po želji je na voljo električni pokrov prtljažnika, ki ga je mogoče upravljati tudi z zamahom noge.

Opredeljeni: uvedba na trg in cene

Predprodaja novega Audija A3 Sportback se bo v številnih evropskih državah začela marca 2020, prva vozila pa bodo kupci prejeli začetek maja. Cena modela z motorjem 1.5 TFSI s 110 kW (150 KM) (poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 5,1-4,8*; emisija CO2 v g/km, kombinirana: 116-111*) se začne pri 28.900 evrih. Uvedbo na trg bo spremljal posebni model – Audi A3 Sportback edition one z ekskluzivno opremo. Njegovo zunanjost zaznamujejo montažni deli v matirani platinasto sivi barvi, zatemnjeni matrični LED-žarometi in 18-palčna platišča v titanovo sivi barvi. Njegov dinamični videz pa zaokrožuje notranjost S line z novo razvitimi športnimi sedeži z integriranimi vzglavniki, aluminijastimi okrasnimi elementi in pedali iz legiranega jekla.

Dodaj odgovor