Nove trajnostne sedežne prevleke v Audiju A3 iz 89% recikliranih plastenk!

Reciklirane plastenke predstavljajo 89 odstotkov materiala sedežnih prevlek v novem Audiju A3. Zanimalo nas je, kako to pravzaprav deluje, zato smo obiskali tovarno tkanin, kjer nam je Ute Grönheim z oddelka za razvoj materialov povedala več o postopku, ki bi lahko Audiju omogočil okolju prijazno ravnanje z odpadki.

Nakupovalne vrečke ali oblačila iz recikliranih plastenk najbrž že poznate, trajnostne materiale pa smo zdaj tudi pri Audiju postavili v središče razvoja. Na tem področju se skriva velik potencial: v enem avtu je okrog 340 kilogramov plastike, od tega je trenutno možno reciklirati približno polovico. V oddelku za razvoj materialov želijo to spremeniti. »Izdelati želimo trpežne sedežne prevleke, ki bodo prestale vse naše preizkuse kakovosti, hkrati pa bodo tudi trajnostne,« razlaga Ute Grönheim. Diplomirana tekstilna oblikovalka je zaposlena v oddelku za razvoj materialov, kjer so nastale sedežne prevleke novega Audija A3. Ena prevleka je narejena iz petinštiridesetih 1,5 litrskih plastenk iz polietilen tereftalata (PET). Ute nas popelje v zakulisje postopka.

»Granulat je skoraj enak kot v drugih sedežnih prevlekah, le da je ta narejen iz recikliranega PET materiala,« pojasni Grönhein. Od industrijskega granulata se razlikuje tudi po tem, da zrnca niso tako enakomerno zdrobljena in čista. »Zaradi tega se lahko zamašijo šobe v postopku proizvodnje preje. Poleg tega je granulat iz recikliranih plastenk bolj moten, zaradi česar je manj vpojen in zahteva več barvila.« Izdelava recikliranih poliestrskih vlaken je zato nekoliko bolj zapletena in dražja.
Podjetja za reciklažo uporabljajo le prozorne odpadne plastenke, saj jih je lažje barvati. Plastenkam najprej odstranijo pokrovčke in jih očistijo v posebnem pralnem stroju, nato pa jih z drobilnikom zmeljejo v majhne kosmiče. Tako nastane granulat, iz katerega izdelovalci preje naredijo poliestrska vlakna, ki bodo kasneje postali preja.

V kolutih, ki tehtajo približno dva kilograma, prejo pripeljejo v tekstilno tovarno Willy Schmitz v nemškem Mönchengladbachu. Tu jo predelajo v blago za Audijeve sedežne prevleke. V proizvodni hali je 50 velikih tkalskih strojev. »Vzorec v tkalski stroj prenesemo z USB-ključem, nato vse poteka samodejno,« pove vodja oblikovanja Britta Gebhart. Stroji ropotajo, preja se vije prek valjev. Hrup v hali je oglušujoč. Dva stroja trenutno tketa blago ‘Torsion’, iz katerega bodo narejene sedežne prevleke novega Audija A3.
Vodji obrata Markusu Bartschu je vseeno, ali je preja iz umetnega ali recikliranega materiala. Po postopku tkanja izdelek na videz in otip že deluje kot sedežna prevleka, a v resnici še zdaleč ni končan.


Tkanino najprej čakajo številni preizkusi kakovosti. Najpomembnejšega opravi Yvonne Peschmann, izkušena popravljalka tkanin, ki dobro ve, na kaj mora biti pozorna. Z izurjenim očesom opazi vsako odvečno nitko. Z rokami pretipa tkanino, da bi odkrila morebitne vozle ali zatrdline. Manjše napake s šivanko, sukancem in škarjicami popravi takoj, večje pa označi. Na ta način pregleda približno 200 metrov blaga v eni uri.


Po pregledu kakovosti blago zvijejo in ga na posebnem pralnem stroju operejo pri 60 stopinjah Celzija. Pralni stroj ima več komor in lahko opere okrog 30 metrov blaga na minuto, v enem zvitku pa je okrog 600 metrov blaga – en pralni cikel torej traja približno eno uro. Po pranju blago zgladijo in posušijo.

V naslednjem koraku je na vrsti pritrjevanje flisa na blago. S tem postopkom, ki se imenuje kaširanje, poskrbimo, da so avtomobilski sedeži udobni. »Trenutno uporabljamo plamensko kaširanje, pri katerem s plamenom stopimo tanko plast pene, ki jo nato skupaj s flisom prilepimo na blago,« razloži Gebhardt. Ko prištejemo še flis, reciklirane plastenke predstavljajo 89 odstotkov materiala za sedežne prevleke. »Naš cilj za prihodnost je, da bi uporabljali tako flis kot lepilo iz recikliranih materialov,« pravi Gebhardt.

Po končnem pregledu kakovosti in stresnem testu je delo v tovarni tkanin Schmitz končano. Blago za sedežne prevleke novega A3 odpotuje v naslednjo tovarno. V šivalnem studiu dobi svojo končno obliko, v tapetniški delavnici pa z njim preoblečejo sedeže. In je tu: končna trajnostna prevleka iz recikliranih PET plastenk za sedeže novega Audija A3.

Dodaj odgovor