Ruski strokovnjaki bodo poskušali pregnati COVID-19 iz italijanskega Bergama

Ruski strokovnjaki bodo zadolženi za mapiranje okuženih območij na severu Italije, izvajali bodo tudi obsežne laboratorijske analize in zagotavljali komunikacijsko vozlišče za letala, ki bodo v državo dostavljala pomoč.

Italija, kakor je znano, je trenutno najbolj prizadeta država zaradi širjenja novega koronavirusa. V dani situaciji, kjer že primanjkuje potrebne zaščitne in druge ključne medicinske opreme, obstaja realna grožnja kolapsa tamkajšnjega zdravstvenega sistema, zaradi česar so nekatere države tja že poslale pomoč v obliki opreme ali ekip zdravstvenih delavcev.

Rusija je s svoje strani v italijansko provinco Lombardija, natančneje v mesto Bergamo, po dogovoru z italijanskimi oblastmi poslala okoli 100 svojih strokovnjakov za epidemiologijo in virologijo. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva gre za specialiste z mednarodnimi izkušnjami z bojem zoper širjenje nalezljivih bolezni, obvladovanja epidemiološke situacije ter dezinfekcije objektov. Ti si na terenu pomagajo z mobilnimi laboratoriji Sič in sistemi za aerosolno dekontaminacijo Orlan.

Sič sestavlja več mobilnih laboratorijev, ki naj bi v razmeroma kratkem času zmogli opraviti veliko število testov in na njihovi osnovi nato mapirati območje okužbe. Sistem lahko hkrati služi kot komunikacijska točka in operativni terenski štab, saj je v realnem času povezan z drugimi subjekti, kot so avtomatske telefonske zveze, radiokomunikacijska vozlišča ali sateliti.

Mobilni sistem Orlan je bil v rusko vojsko uveden leta 2015 in služi primarno dekontaminaciji in dezinfekciji različnih objektov, vozil, zgradb ter osebnih zaščitnih sredstev. Po navedbah ruskih virov naj bi bil v eni uri sposoben očistiti površino velikosti pet kvadratnih kilometrov. Celoten sistem je nameščen na šasiji tovornjaka KamAZ-53501.

Za transport ekipe in tehnike je bila organizirana posebna zračna skupina transportnih letal Il-76, ki je poletela z aerodroma Čkalovski. Po pristanku na letališču Pratica di Mare pri Rimu se je skupina po krajšem premoru podala na sever v provinco Lombardijo, kjer bo začela dezinfekcijsko operacijo. Celotno misijo vodi generalmajor Sergej Kikot.

Ruski kontingent bo nase prevzel vlogo detekcije prisotnosti virusa in laboratorijsko analizo v okuženih predelih, izdelavo interaktivnih zemljevidov okuženega območja, izvajanje terenskih operacij dekontaminacije (vključno z zaprtimi prostori) ter zagotavljanje komunikacijskega vozlišča, ki bo 24 ur na dan omogočalo dobavo medicinske pomoči z letali.

Polkovnik Igor Bogomolov, sicer načelnik znanstvenoraziskovalnega centra, je nedavno podal svoje vtise s poti od Rima do Bergama.

»Konvoj teče normalno, organizirano. Nahajamo se na prvi postojanki, tehnika deluje, okvar nismo imeli. Ceste so prazne, vidi se, da je bila uvedena karantena, vozniki maloštevilnih vozil, ki smo jih srečevali na poti, so nas prijateljsko pozdravljali, trobili, tako da smo imeli zelo lep občutek, kot da sploh nismo v neki drugi državi,« je povedal.

Vir: RUSSIA BEYOND

Dodaj odgovor